Wapenvondst Echt gelinkt aan moordzaken

© Rob Oostwegel

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de springstof en de wapens die eind januari zijn gevonden in een woning in Echt van de hoofdverdachte in twee liquidatiezaken zijn. Dat hebben meerdere bronnen bevestigd aan De Limburger.

Jos Emonts

Het gaat om Jeu R. (48) uit Echt. Hem ziet justitie als de man die in 2014 en in 2016 op Jan S. in zijn woonplaats Ohé en Laak heeft geschoten.

Jeu R. zou het wapentuig, de munitie en de springstof in bewaring hebben gegeven aan de bewoner van een pand aan de Zilversparstraat in Echt. De politie viel daar op 28 januari binnen. In een kelderbox vond de politie waar ze naar op zoek was.

Pièrre S. de bewoner van het pand, die lid is van motorclub Brothers M , blijkt kort na de inval te zijn aangehouden in Duitsland. Hij werd door de Nederlandse politie achtervolgd, omdat hij vermoedelijk wapens vervoerde. Net over de Duitse grens konden de autoriteiten uit dat land hem aanhouden. S. had geen wapens, maar wel één kilo marihuana in zijn auto liggen. Hij wacht in Duitsland op zijn berechting.

Advocaat Ronald van der Horst van R. heeft bevestigd dat zijn cliënt is overgeplaatst van het huis van bewaring in Roermond naar de strengere beveiligde gevangenis in Vught. Aanleiding zou een anonieme tip zijn geweest dat R. in Roermond met behulp van buiten een ontsnappingspoging voorbereidde.

De naam van Jeu R. komt ook voor in het dossier rond de moord op Sven Prins in Brunssum. In afgeluisterde gesprekken met de moordverdachten zou hij over wapenhandel en de aanslagen in Ohé en Laak hebben gesproken.

Meer over deze zaak in De Limburger van zaterdag.

Lees ook: Springstof en vuurwapens aangetroffen in woning Echt