Veertig dagen geen alcohol: lukt dat?

© Fotolia

Het moderne vasten richt zich niet op de snoeptrommel,maar focust op alcohol. Ook deze week zijn er weer diverse landelijke en regionale initiatieven gestart waarbij veertig dagen lang geen bier, wijn of sterke drank mag worden genuttigd.

Bram van der Heijden en Eric Seuren

Met gebalde vuisten staat de Heerlense advocaat Bjorn Jegers klaar voor ‘zijn gevecht’ op de website van ‘40 dagen nee’ Hij gaat in het kader van dit initiatief de gehele vastenperiode geen alcohol drinken. Als een van de vijf voorgangers van deze aan voetbalclub Roda JC gekoppelde campagne moet hij het goede voorbeeld geven. „Ik ga ervan uit dat het me zal gaan lukken. Al is het maar om te voorkomen dat ik straks aan de schandpaal word genageld als het me niet lukt”, vertelt Jegers met een lach. Als ambassadeur wordt zijn bloed de komende veertig dagen drie keer gecontroleerd. „Dus voor mij is er geen ontkomen aan. Maar goed, dat is dan ook meteen mijn stok achter de deur.”

ProminentenJegers is zeker niet de eerste ‘bekende’ provinciegenoot die een voortrekkersrol op zich neemt als het gaat om periodieke alcoholonthouding. Vorig jaar was het de populaire volkszanger Big Benny die het bier in de vastenmaand verruilde voor water. Opvallend daarbij was dat de Roermondenaar zelf het gevoel had dat zijn optredens in die periode minder uitpakten dan in de periode daarvoor waarin hij wel bier dronk. „Je let plotseling op veel meer details”, liet hij toen weten. „En dat is als entertainer nooit goed.”

Het voornaamste doel van de actuele ‘alcoholcampagnes’ is om mensen bewust te maken van hun eigen dranksumptie, legt Martijn Planken uit. Hij is de landelijke campagneleider van IkPas, waar inmiddels 10.500 personen zich via internet bij hebben aangesloten. „We zien wat betreft het aantal deelnemers een sterk stijgende lijn. Vorig jaar zaten we nog op zo’n 7300.

Naast individuele deelnemers zien we ook dat steeds meer bedrijven zich aansluiten bij ons initiatief. Die bieden hun personeel dan een speciaal programma aan waarin ze worden geholpen om veertig dagen de alcohol te laten staan.” Opvallend is dat het programma van veertig dagen vooral in trek is in het zuiden van het land. Planken: „Onder de rivieren is de vastenperiode echt nog een begrip. De calvinisten in het noorden van het land hebben daar veel minder mee op. Daarom hebben we speciaal voor boven de rivieren ook de campagne van dertig dagen geen alcohol.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee