‘ID-systeem politie fiasco’

© Fotolia

Tientallen agenten klagen over het systeem om verdachten te identificeren. De korpsleiding van de Nationale Politie trekt de klachten in twijfel.

Koen Voskuil

Een duur politiesysteem om arrestanten te identificeren, houdt agenten soms meer dan een uur van de straat. Daardoor missen ze spoedmeldingen. Dat blijkt uit tientallen klachten.

Een zuil die vingerafdrukken van verdachten scant, foto’s maakt én aan gezichtsherkenning doet. Progis werd in 2012 gepresenteerd als het Ei van Columbus: de identificatie van arrestanten zou voortaan in tien minuten geklaard zijn. Maar vijf jaar na de presentatie van het tientallen miljoenen euro’s kostende project klagen agenten dat het ze te lang van de straat houdt. Dat leidt soms tot gevaarlijke situaties, blijkt uit een inventarisatie onder tientallen politiemedewerkers. ‘We waren drie kwartier bezig met het invoeren en afhandelen van de arrestant’, schrijft een agent. ‘Ondertussen waren wij niet beschikbaar.’

De agenten geven meerdere oorzaken aan voor het tijdverlies. Zo is er vaak maar één identificatiezuil op het bureau, waardoor agenten op elkaar moeten wachten. Bovendien weigeren verdachten regelmatig mee te werken met de agent die ze net in de boeien heeft geslagen. En hoewel de politie na problemen in 2016 geïnvesteerd heeft in een beter werkend systeem, klagen agenten nog steeds dat de Progiszuil regelmatig vastloopt.

De korpsleiding van de Nationale Politie trekt de klachten in twijfel. Na de verbeterronde in 2016 zou Progis in nog maar 0,6 procent van de gevallen storing geven. Dat komt neer op 150 verstoringen op 25.000 arrestaties per maand. Een registratie duurt bovendien ‘tussen de 12 en 15 minuten’ zegt woordvoerder Frank van der Voort. „Berichten over invoer die drie kwartier of langer duurt, kloppen niet.”

Volgens de ANPV stroken de cijfers niet met de werkelijkheid. „Agenten in heel het land geven aan dat het systeem ze onnodig lang van de straat houdt. Wij gaan daarover in gesprek met de korpsleiding”, zegt Leen Spoor van de politievakbond.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee