Plan voor zonnepark Venray

© Stock.xchng

Er bestaan plannen om een zonnepark te realiseren in Venray. De gemeente is enthousiast en wil graag medewerking verlenen.

Peter Heesen

Een meerderheid van de gemeenteraad van Venray heeft het verzoek van PP2 overgenomen om het initiatief van Solar Field voor een zonnepark te omarmen. Dat voorziet, aldus de partij, in de aanleg van een veld met 9000 zonnepanelen op industrieterrein De Blakt, pal langs de A73. De gemeenteraad bevestigde vorig jaar dat hij tegen windmolens is; opwekking van zonne-energie zag hij daarentegen wel zitten.

De panelen komen op een hoogte van twee meter en kunnen tegelijkertijd stroom opwekken en water verwarmen. De elektriciteit kan geleverd worden aan bedrijven op het industrieterrein. Per jaar wordt naar verwachting 2 miljoen wattpiek opgewekt, wat overeenkomt met 1,7 miljoen kilowattuur. Ter vergelijking: bij een gemiddeld verbruik van 3300 kWh per jaar per gezin, zouden 515 huishoudens van stroom voorzien kunnen worden.

Fractievoorzitter Carla Brugman van PP2 liet vorig jaar weten dat „het plan gereed is voor realisatie. Tevens is er, niet onbelangrijk, draagvlak in de omgeving.”

Wethouder Martijn van der Putten (D66, Duurzaamheid) staat positief tegenover het plan, maar rapporteert in een brief aan de gemeenteraad dat het project nog niet rond is. Hij heeft gesprekken gevoerd met de initiatiefnemer. Tevens heeft hij op diens verzoek bij de provincie gepolst of er onoverkomelijke bezwaren tegen het zonnepark zijn. Dat bleek niet het geval, meldt Van der Putten.

AgrarischDe wethouder heeft de initiatiefnemer er wel op gewezen dat voor de realisering van het zonnepark een wijziging van de bestemming nodig is. Die bestemming is ‘agrarisch’. Dat betekent dat de opgewekte energie enkel aan agrarische bedrijven geleverd mag worden en niet aan andere bedrijven of woningen.

Van der Putten vertelt dat de initiatiefnemer het project heeft uitgewerkt en overleg heeft gevoerd met beleggers en exploitanten. Ook wordt onderzocht hoe de extra zonne-energie kan worden verwerkt via het transformatorhuisje. De wethouder verwacht binnenkort een principeverzoek te ontvangen.De Venrayse makelaar die de belangen behartigt van Solar Field is niet bereikbaar voor commentaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee