Peugeot neemt Opel over

© ANP

PSA Peugeot Citroën neemt Opel over voor 2,2 miljard euro. Het Franse autoconcern heeft daarover een deal bereikt met de huidige eigenaar van het Duitse automerk, het Amerikaanse General Motors (GM).

ANP

Vorige maand werd bekend dat Peugeot in gesprek was met GM over een mogelijke verkoop van diens Europese tak en het Britse zustermerk Vauxhall. Door de deal ontstaat de op een na grootste autofabrikant van Europa, na Volkswagen.

Volgens een vandaag gepubliceerde verklaring hangt aan Opel en Vauxhall een prijskaartje van 1,3 miljard euro en wordt de Europese financiële tak van GM gewaardeerd op 900 miljoen euro. Peugeot werkt bij de overname van de financiële divisie samen met de Franse bank BNP Paribas. Naar verwachting wordt de transactie voor het einde van dit jaar afgerond.

Peugeot denkt dat de jaarlijkse financiële voordelen door de overname in 2026 zullen uitkomen op 1,7 miljard euro, waarvan een groot deel al in 2020 moet zijn gerealiseerd. De overname leidde eerder tot grote zorgen in Duitsland en Groot-Brittannië over mogelijk banenverlies bij Opel en Vauxhall. Peugeot-topman Carlos Tavares heeft garanties gegeven voor behoud van werkgelegenheid en fabrieken om die zorgen weg te nemen.

GM had Opel bijna negentig jaar in handen. Sinds 2009 schreef het onderdeel omgerekend ruim 8 miljard euro aan verliezen. Ook nu zijn er voor GM stevige kosten aan de deal. Zo neemt het bedrijf een eenmalige miljardenlast vanwege de verkoop en schikt het voor miljarden aan pensioenverplichtingen.

Profiel

Naam: Groupe PSAHoofdkantoor: ParijsOpgericht: PSA ontstond in 1976 door een fusie van Peugeot en CitroënMerken: PSA bestaat naast Peugeot uit de merken Citroën, DS Automobiles en Ambassador. Daar komen nu de merken Opel en Vauxhall, de Britse tak van Opel, bij.Bestuursvoorzitter: Carlos Tavares

Werknemers (2016): 172.000 wereldwijd

Financiële gegevens (2016): 54 miljard euro omzet. De winst bedroeg 2,1 miljard euro. Met Opel erbij is PSA de tweede autofabrikant in Europa, na Volkswagen, met 3 miljoen verkochte auto's vorig jaar.

Naam: Opel

Hoofdkantoor: Rüsselsheim

Opgericht: Opel werd in 1862 opgericht door Adam Opel als naaimachinebedrijf.

Merken: Opel hanteert in Groot-Brittannië het zustermerk Vauxhall.

Topman: Karl-Thomas Neumann

Werknemers: 34.500 werknemers, van wie bijna de helft in Duitsland.

Financiële gegevens (2016): Opel behaalde in 2016 een omzet van 17,7 miljard euro. Het merk verkocht vorig jaar 1,16 miljoen voertuigen. General Motors maakte geen aparte winstcijfers bekend voor Opel.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee