Politiemol Mark M. begint bodemzaak tegen ontslag

© Politie

'Politiemol' Mark M. is het niet eens met zijn ontslag en spant daarom een bodemprocedure aan tegen de korpsleiding. Zijn advocaat Anneke van Harmelen heeft dat maandag aangekondigd.

ED/Mark Wijdeven

Rechercheur Mark M. (30) uit Weert werkte voor de landelijke eenheid van de politie en werd in oktober 2015 gearresteerd vanwege het vermoeden dat hij geheime informatie verkocht aan criminelen. In juni van het afgelopen jaar werd hij ontslagen.

Volgens de politie was er voldoende reden voor strafontslag omdat uit disciplinair onderzoek was gebleken dat de agent het politiesysteem vaak raadpleegde en informatie deelde met onbevoegden. Volgens de korpsleiding heeft hij zich daarmee schuldig gemaakt aan ernstig plichtsverzuim.

BezwaarMark M. tekende bezwaar aan tegen het ontslag. Na een negatief advies van een interne politiecommissie werd zijn bezwaar vorige maand door de chef van de landelijke eenheid afgewezen. De agent is het niet eens met die beslissing en stapt daarom naar de rechter.

,,De kans dat de politieleiding haar eigen besluit gaat veranderen is natuurlijk niet groot. We willen daarom een onafhankelijk oordeel van een rechter'', aldus advocate Van Harmelen.

ZwijgrechtDe raadsvrouw zegt dat de politiechef het Mark M. aanrekent dat hij in het disciplinaire onderzoek geen openheid van zaken heeft willen geven. Maar hij weigert dat omdat hij als verdachte ook een zwijgrecht heeft en zichzelf niet hoeft te belasten, legde ze uit.

Mark M. wordt beschuldigd van corruptie, schending van zijn ambtsgeheim, computervredebreuk, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De strafzaak tegen hem en enkele verdachte afnemers van politiegeheimen staat in mei gepland.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee