'Dit is het beste dat Limburg te bieden heeft'

Pinkpop-baas Jan Smeets trakteert op taart.

Pinkpop-baas Jan Smeets trakteert op taart.© Peter van de Berg

Toneelgroep Maastricht is maandag begonnen met de voorbereiding op de voorstelling ‘Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal’. Voor aanvang van de eerste lezing van het script in de Maastrichtse Bordenhal werd de cast van het muzikale toneelstuk door Pinkpop-baas Jan Smeets getrakteerd op taart.

Peter van de Berg

Tijdens de bijeenkomst waren ook een aantal ruwe mixen te horen van de liedjes die Rowwen Hèze speciaal voor het stuk gecomponeerd heeft. Jack Poels gaat met de band onder anderen op de reggaetoer als knipoog naar Doe Maar.

DoorbraakDe voorstelling draait om Wiel – een rol van Huub Stapel - die last van Alzheimer krijgt. In het stuk staan de Pinkpopedities van 1979 en 1992 centraal. Het laatste jaar is gekozen omdat Rowwen Hèze toen zijn grote doorbraak beleefde.

Huub Stapel verscheen maandag op krukken en niet in de rolstoel waaraan hij door een afgescheurde pees gekluisterd is. “Het herstel verloopt zeer voorspoedig maar ik zal toch spelen in de rolstoel.” Regisseur Servé Hermans wil ook geen risico nemen. “Huub kan nog lang niet optimaal lopen en bewegen. Zijn gezondheid gaat boven alles.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Duurste voorstellingDe cast staat te trappelen om de repetities van de voorstelling te beginnen. ‘PInkpop, een muzikaal liefdesverhaal’ is de duurste voorstelling die tot nu toe door Toneelgroep Maastricht gemaakt is met een budget dat niet ver van 1 miljoen euro verwijderd is. “Het is gewoon heel duur”, legt Servé Hermans uit, “en dan speelt iedereen ook nog eens onder de prijs. Ik ben heel blij met alle mensen die bij het stuk betrokken zijn. Dit is het beste dat Limburg te bieden heeft.”

DecorNaast de live gezongen liedjes van Rowwen Hèze speelt ook het decor en de weersomstandigheden een grote rol in de voorstelling. Zon, onweer en sneeuw worden ingebouwd. Het verhaal is geen feitelijke weergave van de geschiedenis van Pinkpop. Omdat hoofdrolspeler Wiel door zijn ziekte flarden van zijn geheugen mist kan makkelijker een reis door de tijd gemaakt worden. De première van de voorstelling is zaterdag 8 april in theater De Maaspoort in Venlo.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee