Petra Stienen: 'Ik weet wat het is om te leven in een dictatuur'

© Mitchell Giebels

Publiciste, arabiste en politica Petra Stienen (51) werkte jarenlang als diplomate in onder andere Egypte en Syrië. Ze groeide op in de Roermondse volkswijk Donderberg, en bleef altijd voeling houden met die buurt. Komende zaterdag vertelt ze meer over zichzelf in L-Magazine.

Marcel Abrahams

Zo heeft Stienen een uitgesproken mening over de maatschappelijke positie van vrouwen, en het feit waarom we zo weinig vrouwen zien in topfuncties. “Laat ik beginnen met de quote: you can’t be what you can’t see. Als ik op televisie kijk naar een topontmoeting van Europese regeringsleiders, zie ik bijna alleen maar mannen. Deskundigen bij De Wereld Draait Door: steevast mannen. Er zijn gewoon weinig vrouwelijke rolmodellen zichtbaar. In het bedrijfsleven hebben veel mannen vanwege hun old boys network een topfunctie. Mijns inziens verhoogt een vrouwenquotum de kwaliteit van bestuur. Ik geef vrouwen altijd drie tips: laat je stem gelden, versterk elkaar door samenwerking en zie mannen als bondgenoten bij het bereiken van je ambities.”Ministerie van Buitenlandse ZakenStienen werkte zeventien jaar lang voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In die periode vormde zich haar wereldbeeld. “Ik weet wat het is om te leven in een dictatuur. Ik ken de angst van mensen om opgepakt te worden voor iets dat je hebt gezegd of hebt gepubliceerd. De armoede in Egypte, de angst in Syrië: die ervaringen hebben me gevormd. Daarom kan ik onze vrijheden en welvaart in Europa enorm waarderen. “Het mooiste meisje van de klasVeel mensen kennen Petra Stienen nog van het programma Het mooiste meisje van de klas (2012). “Ik word er nog bijna wekelijks op aangesproken. Meest gehoorde opmerking: je bent zo moedig. Ik ontving een e-mail van een Nederlands-Marokkaanse vrouw die dacht dat ik een kakmadam was. Toen ze zag dat ik uit de Donderberg kwam, besefte ze naar eigen zeggen dat je ongeacht je afkomst je eigen leven kunt vormgeven. Dat vond ik een prachtig bericht. In de uitzending sprak ik ook over mijn vader, die manisch depressief was. Die gemoedstoestand had zijn weerslag op ons gezin. Mensen die zich herkenden in mijn verhaal voelden zich gesterkt: je mág er over praten, het is geen taboe.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee