‘Bendeleider ontsnapt dankzij politiemol’

© Politie

Een tip van de Weerter politiemol Mark M. is waarschijnlijk de reden dat deze week een strafbankje in de rechtbank van Den Bosch leeg bleef.

Redactie

Eindhovenaar Tommy van der S. (35) wordt gezien als leider van een drugsbende die op grote schaal harddrugs smokkelde naar Engeland. Toch zat hij deze week niet in het verdachtenbankje terwijl maar liefst dertien verdachten in deze grote zaak wél in groepjes voor moeten komen. SpoorloosDe reden waarom Van der S. er niet bij is in de rechtbank? Hij is spoorloos. Op de dag dat de politie in actie kwam tegen zijn bende, was hij gevlogen. Waarschijnlijk kreeg Van der S. vlak voor de inval een tip van Weertenaar Mark M. Deze oud-politieman moet zich later dit jaar voor de rechter verantwoorden. Hij wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke recherche-informatie aan criminelen die daarvoor een abonnement bij hem afsloten. Ook op de zaak van Van der S. liep een abonnement bij de Weerter ex-politieman, zo stelt justitie. Omdat de bendeleider spoorloos is, besloot de rechtbank van Den Bosch hem bij verstek te vervolgen. Vijf busjesIn totaal denkt het OM dat de Eindhovense bende zeker vijf busjes vol harddrugs heeft gesmokkeld. In twee gevallen werd een busje met twee miljoen aan harddrugs ook daadwerkelijk aangehouden. Daarnaast werd er onder meer door middel van ondergronds bankieren flink wat geld witgewassen, bleek tijdens de mammoet-rechtszaak die nog tot mei loopt. De in totaal veertien verdachten komen in groepjes voor. TelefoontapsHet onderzoek naar Tommy en zijn bende begon met een tip. De Eindhovenaar zou wiet naar Engeland smokkelen. Zodra de politie zijn telefoon begon af te tappen, breidde de zaak zich als een olievlek uit, helemaal toen er microfoons werden opgehangen in de antiekzaak van zijn vader. Daar werd vrijuit gepraat en zo kwamen nog meer namen en telefoonnummers boven tafel. Inhoudelijk ging de eerste zitting vooral om Eric S. (24) en Maurice B. (40). Beiden huurden ruimtes in Best. Eric S. is daar regelmatig gezien, ook in zijn busje als hij ‘dozen’ heen en weer reed. De politie turfde echter 235 bezoeken. Het enige wat aan het lab ontbrak, was een pillenmachine. Die stond in zijn andere loods. De rechters bleven naar verklaringen vragen, Erik kwam niet verder dan: „Het zou wel kunnen.” Maurice B. had ook heel wat uit te leggen. Bijvoorbeeld over de tientallen telefoons die hij zou gebruiken met veelzeggende sms’jes. Hij zweeg.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee