Limburgse gemeenten in de fout

© Istock

Geen zorg afnemen als de topman van een zorginstelling te veel salaris krijgt. Deze insteek, gekozen door veel Limburgse gemeenten, is wettelijk niet toegestaan.

Theo Sniekers

Limburgse gemeenten schenden vaak de regel dat zij bij het inkopen van zorg geen salariseisen mogen stellen aan topfunctionarissen van zorginstellingen. Onder meer de gemeenten Maastricht, Roermond en Venlo laten zorgaanbieders die meer loon betalen dan de wet toestaat, niet meedoen aan een aanbesteding. Mag nietDat mag wettelijk echter niet, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het stellen van inkomenseisen staat niet in een redelijke verhouding tot (het doel van) de aanbestedingen zelf. De Tweede Kamer wijzigde in 2014 ook een zorgwet zodanig dat gemeenten geen eisen kunnen stellen aan de bedrijfsstructuur van zorginstellingen. BoycotVoor zover bekend heeft tot nu toe geen enkele Limburgse gemeente een zorgaanbieder de deur gewezen vanwege een te hoog salaris van het management. Venlo dreigde in 2014 wel met succes met een boycot indien de topman van De Zorggroep zijn salaris niet terugschroefde. Tienduizenden euro's Heerlen heeft verder subsidies voor Sevagram en Meander met tienduizenden euro’s gekort. Deze instellingen voldoen naar eigen zeggen aan de Wet Normering Topinkomens (WNT), maar niet aan de nog strengere Heerlense regels. De Raad van State vernietigde vorig jaar een soortgelijke, maar minder vergaande maatregel van de gemeente Den Haag. Meander is nu van plan naar de rechter te stappen indien de gemeente niet op de strafkorting terugkomt. Meandertopman Roger Ruijters heeft per 1 januari – voor de tweede keer in een paar jaar tijd – vrijwillig zijn salaris verlaagd, dit keer met 20.000 euro.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee