'Sky beledigt wielerfan met praatjes over schone sport'

© EPA

Team Sky wankelt. De ploeg opereert in een grijs gebied wat betreft doping, baas Dave Brailsford verdoezelt de waarheid en renners lijken verdeeld over hoe nu verder. Bovenal beledigt de ploeg de wielerfan met praatjes over schone sport en marginale winsten.

Robin van der Kloor

Toen in de Tour de France van 1998 de dopingbeerput openging, er politierazzia’s werden gehouden en er voor het eerst gezondheidstesten werden ingevoerd om epo tegen te gaan, dacht ik: nu zullen we het ergste toch wel gehad hebben? Welke dwaas durft nu nog epo te gebruiken? Ik had er niet meer naast kunnen zitten. Lance Armstrong overwon kanker, maar hielp de wielersport bijna om zeep.

Koene ridderIn 2008 (bloedpaspoort) en 2011 (verbod op injectienaalden) werden belangrijke hordes genomen om de sport schoner te maken. Strengere regels lijken de excessen uit het peloton te hebben verdreven. Team Sky ging voor in de strijd , met teambaas Dave Brailsford als koene ridder. De clean winning culture was geboren. Marginal gains (marginale winsten) maakten vanaf nu het verschil, en niet meer de epo-spuit en de bloedtransfusie. Sky won sinds 2011 vier keer de Tour de France. En dat allemaal brandschoon!

BloedpaspoortToen kwamen de Russen. Ze kraakten het bloedpaspoort en toonden aan dat Tourwinnaar en Sky-boegbeeld Bradley Wiggins in 2011 en 2012 wel erg ruim omging met attesten (dispensatie om bepaalde verboden middelen te mogen gebruiken). Toevallig nam Wiggins de producten net voor een grote ronde tot zich.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen? Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu