Moordverdachte Guus J. blijft in hechtenis

© ANP

De van moord op zijn ex-vrouw Marleen Rutten verdachte Kerkradenaar Guus J. (62) blijft voorlopige hechtenis.

Siebrand Vos

Zijn advocaat had woensdagmorgen om vrijlating gevraagd, omdat er geen ernstige bezwaren tegen zouden zijn. Volgens de rechtbank zijn er voldoende aanknopingspunten voor schuld.Maarleen Rutten werd op 8 november 2015 dood in haar appartement in Kerkrade aangetroffen. Zij was vermoedelijk gewurgd. J. werd na enkele dagen aangehouden. Hij lag met Rutten in scheiding, hoewel ze al een jaar uit elkaar waren. Na twee weken liet justitie hem gaan.

ZoekgedragHet OM besloot hem in december weer vast te zetten, omdat het inmiddels een zaak meent te hebben. J. zou een woningoverval in scène hebben gezet. Onder meer op basis van zijn zoekgedrag op internet zou aannemelijk zijn dat hij achter de moord zit. Zoektermen als 'dood bij echtscheiding', 'nekklem' en 'moordmiddelen als gif' spreken boekdelen, stelde de officier.

KokervisieDaarbij was het gedrag van J. in de nacht na de moord verdacht geweest, verklaarde een van zijn twee vriendinnen. De officier: "Zij had het gevoel dat zij als alibi diende." Volgens J.'s advocaat Marijn Zuketto is er geen enkel direct bewijs. Het OM zou zich laten leiden door een kokervisie. "De mogelijkheid dat iemand anders het heeft gedaan wordt niet eens overwogen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee