Ex-bestuurders woningcorporatie moeten tonnen betalen

FIOD-medewerkers nemen tijdens het onderzoek documenten mee uit de woning van de oud-directeur.

FIOD-medewerkers nemen tijdens het onderzoek documenten mee uit de woning van de oud-directeur.© Ermindo Armino

Twee ex-bestuurders van woningcorporatie Vitaal Wonen in Limbricht moeten 8,6 ton plus wettelijke rente terugbetalen. Dat heeft de rechtbank Limburg woensdag bepaald.

Sjors van Beek

De voormalige bestuurders Noël P. en zijn vader Jos P. hebben zichzelf volgens de nieuwe directie en het Openbaar Ministerie jarenlang verrijkt. Onder meer reizen, diners, gedeeltelijke inrichting van de privéwoning en oprichtingskosten van twee privébedrijven van Noël P. kwamen voor rekening van Vitaal Wonen.ZakkenvullenIn totaal zou er sprake zijn van vierhonderd gevallen van het vullen van de eigen zakken. De directeur heeft volgens de dagvaarding ‘geen mogelijkheid onbenut gelaten om zich privé te laten fêteren en zichzelf ten koste van Vitaal Wonen te verrijken’. De corporatie eiste in totaal 1,3 miljoen euro terug van de twee bestuurders en hun twee bedrijven.

Noël P. werd in 2013 ontslagen na een integriteitsonderzoek. P. stapte naar de rechter om dat ontslag aan te vechten maar kreeg medio 2014 nul op het rekest.

WitwassenHet Openbaar Ministerie bereidt ook nog een strafzaak voor tegen de mannen, die worden verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, verduistering en oplichting van de woningstichting. Vitaal Wonen kwam door de affaire in financiële problemen en is inmiddels samengegaan met ZoWonen in Sittard.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee