Staatsloterij woest nadat Stichting Loterijverlies beslag legt op 121 miljoen

© ANP

De Stichting Loterijverlies heeft beslag gelegd op 121 miljoen euro aan tegoeden van de Staatsloterij. Dat bevestigt een woordvoerster van de rechtbank Den Haag. De stichting probeert al jaren namens deelnemers geld terug te krijgen van de Staatsloterij wegens misleiding over de winkansen. De Staatsloterij is woest en stapt onmiddellijk naar de rechter. ,,Dit is te bizar voor woorden.''

Redactie

De Hoge Raad bepaalde eerder dat de Staatsloterij in de periode 2000 tot 2008 haar spelers heeft misleid en dat het aankoopbedrag van loten aan vele duizenden deelnemers moet worden vergoed. Volgens Loterijverlies weigert de Staatsloterij echter over de brug te komen.

De rechtbank in Den Haag besloot vorige week maandag dat deurwaarders namens Loterijverlies beslag mochten leggen, waardoor het geld voor dertig dagen vaststaat. Die periode mag drie keer worden verlengd.

Trekking gaat door

De Staatsloterij is woest over de beslaglegging. ,,Ferdy Roet is door de rechter inmiddels definitief geschorst als bestuurder van Stichting Loterijverlies vanwege financiële malversaties. Roet gaat nu door alsof er van een schorsing geen sprake is. De Staatsloterij zal de rechter verzoeken deze onnodige, niet onderbouwde en overdreven beslaglegging nietig te verklaren. Deze beslaglegging heeft geen enkel effect op de komende trekkingen, de trekking van vrijdag gaat dus ook gewoon door,'' staat in een reactie van de Staatsloterij.

De Staatsloterij stapt naar de rechter om de beslaglegging ongedaan te maken. ,,Het kort geding daarover dient op zeer korte termijn,'' zegt een woordvoerster van de rechtbank Den Haag.

De Staatsloterij ziet de beslaglegging als een 'paniekpoging' van de oprichter van Loterijverlies, Ferdy Roet om de druk verder op te voeren en zijn claim te behouden. De mededeling door Ferdy Roet dat de Hoge Raad een uitspraak zou hebben gedaan over de schade en hoogte van die schade is aantoonbaar onjuist, schrijft de Staatsloterij in zijn reactie: 'De Hoge Raad heeft in haar uitspraak juist geen conclusie over de schade getrokken.'

Teken aan de wand

Stichting Loterijverlies noemt het 'een teken aan de wand' dat de rechter heeft ingestemd met de beslaglegging. ,,Een dergelijk verlof wordt immers zeker niet zomaar verstrekt'', meldt de stichting vandaag in een persbericht.

Loterijverlies vertegenwoordigt een kleine 200.000 voormalige deelnemers aan de Staatsloterij. Die voelen zich misleid, omdat de Staatsloterij in de periode 2000 tot 2008 ook winnaars trok op onverkochte loten. Daardoor was de daadwerkelijke kans om te winnen kleiner dan de organisatie deed voorkomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee