Glastuinbouw weer in de lift

Het zwaartepunt van de glastuinbouw in Limburg ligt in Noord- en een deel van Midden-Limburg.

Het zwaartepunt van de glastuinbouw in Limburg ligt in Noord- en een deel van Midden-Limburg. © Gé Hirdes

Meerdere telers in de glastuinbouw durven weer uit te breiden. Door hogere product-prijzen, kortere lijnen in de markt en betere samenwerking, zit de sector weer in de lift.

Jan Hensels

Na jaren van stilstand groeit de glastuinbouw in Limburg weer. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Bovendien nam voor het eerst in jaren het aantal groentetelers iets toe, dat steeg namelijk licht van 183 naar 189. Het vormt een opsteker voor de sector die eerder jarenlang te maken had met tegenvallende prijzen.

Het zwaartepunt van de glastuinbouw in Limburg ligt in Noord- en een deel van Midden-Limburg. De sector heeft twee betere seizoenen achter de rug, bevestigt woordvoerder Roel Boots van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Volgens hem is de prijs van een aantal producten verbeterd en zijn bovendien de energieprijzen gedaald. Die factoren hebben voor nogal wat tuinders voor betere marges gezorgd.

Daarnaast speelt volgens hem ook mee dat tuinders meer zijn gaan samenwerken en vaker rechtstreeks leveren aan de supermarkten, waardoor een schakel in de keten verdwijnt. „Er zijn tuinders die zelf hun product winkelklaar maken tot aan de barcode toe.”

Door al die factoren zijn meerdere tuinders gaan uitgebreiden. Uit de CBS-cijfers blijkt onder meer dat bij de glasgroente het areaal paprika en tomaten in Limburg iets is toegenomen, terwijl dat van komkommers iets daalde.

De totale oppervlakte aan glastuinbouw in Limburg bedroeg vorig jaar 8.244.067 vierkante meter, 600.061 meer dan een jaar eerder. Toegespitst op de glasgroente kwam er 693.320 vierkante meter bij, de totale oppervlakte steeg van 5.611.781 naar 6.305.101 vierkante meter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee