Extra crisisopvang zwerfjeugd Maastricht

© ANP

Dak- en thuisloze jongeren vormen een snel uitdijend probleem in Maastricht en regio. Na forse druk van de lokale politiek zorgt de stad nu voor extra crisisopvang, een 24-uurs noodnummer en andere maatregelen.

Laurens Schellen

Het aantal zwerfjongeren in Maastricht en omgeving neemt hand over hand toe. Officiële cijfers wijzen uit dat momenteel zo’n tweehonderd jongeren dak- en thuisloos zijn. Maar deskundigen bestempelen dit aantal als het spreekwoordelijke topje van de ijsberg, omdat de meeste jongeren uit deze groep zich niet als zodanig laten registreren.

De Maastrichtse politiek maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkelingen. Vooral omdat zwerfjongeren vrijwel zonder uitzondering kampen met een opeenstapeling van financiële, psychische en andere problemen. Grootste ‘zorgenkind’ is de groep thuislozen tussen 18 en 23 jaar. Vaak worstelen ze met chronische werkeloosheid en snel oplopende schulden, die weer leiden tot huurachterstanden en het niet betalen van zorgpremies en het verplichte eigen risico. Kortom, ze raken van de regen in de drup en dat is in veel gevallen zwak uitgedrukt.

De snel uitdijende problematiek heeft op lokaal en regionaal niveau een extra dimensie gekregen nu de gemeenten (sinds 2015) verantwoordelijk zijn voor de opvang van zwerfjongeren vanaf 18 jaar. Reden voor de Maastrichtse politiek, onder aanvoering van Franca Eurlings (D66), Ad Frijns (SPM), Jo Smeets (PVM) en later ook Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks), om bij het stadsbestuur aan te dringen op meer en structurele aandacht voor de kwestie. En - belangrijker nog - ook op extra maatregelen.

Resultaat van de maandenlange politieke lobby, dinsdagavond unaniem bekrachtigd door de gemeenteraad, is een nieuw, alomvattend plan van aanpak dat wethouder Jack Gerats (SP, Welzijn) nog voor de zomer bij de raad op tafel moet leggen. Vast staat al dat er extra crisis- en waarschijnlijk ook reguliere opvangplaatsen komen. Ook strikt budgetbeheer voor zwerfjongeren, brede preventiecampagnes en extra maatregelen op het gebied van huisvesting staan op de rol.

Meest opvallend is de lancering van een crisisnummer (telefoon 043-3503490) dat 24 uur per dag bereikbaar is voor zwerfjongeren in nood.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee