Grenzeloos verdriet bij stille tocht vermoorde Femke

© Rob Oostwegel

In de stromende regen herdachten enkele honderden vrienden en kennissen vanavond in Lanaken de vermoorde Femke Wetzels. De stille tocht door het centrum van het grensplaatsje werd een indrukwekkend eerbetoon aan ‘een mooie vrouw’, zoals ze werd omschreven, ‘zowel letterlijk als figuurlijk’.

René Willems

Zwijgend trokken de deelnemers aan de stille tocht met witte bloemen, ballons en kaarsen naar café Chaplin, waar de 38-jarige Maastrichtse vrijdagavond door haar ex-man werd neergestoken. De man boorde een scherp mes recht in haar hart. De jonge vrouw overleed zaterdagochtend in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Burgemeester Marino Keulen riep iedereen op om ondanks alle verdriet te blijven geloven in ‘een wereld van respect’. Lanaken had een loodzware week achter de rug, constateerde hij, met drie ernstige incidenten: een burenruzie waarbij werd geschoten, een steekpartij tussen twee schoonbroers en afgelopen weekeinde dus de gewelddadige dood van ‘een vrolijke en levenslustige vrouw’. De week daarvoor had Lanaken nog uitbundig carnaval gevierd, aldus de burgemeester, ‘zonder noemenswaardige incidenten’. Blijf dat ook doen, was zijn boodschap aan de inwoners van zijn gemeente: ,,Laten we het leven leven en het leven vieren, net zoals Femke dat altijd heeft gedaan.” Keulen deed verder een dringend beroep op de inwoners van Lanaken om de familie van de dader met rust te laten, ook op Facebook. Kinderen en kleinkinderen van de 63-jarige man wonen in Lanaken. ,,Zij zijn op hun manier ook slachtoffer”, benadrukte hij, ,,in die zin dat zij hier ook niks aan kunnen doen.” Femke Wetzels wordt zaterdag in besloten kring begraven, maakte haar familie aan het einde van de bijeenkomst bij café Chaplin bekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee