Vooral de ‘angst voor de angst’ regeert

© DL

Limburg veiliger dan de rest van Nederland? Nee hoor, het tegendeel is nog eerder waar. Maar hoe je het ook wendt of keert: feit is dat we nog nooit zo veilig leefden als nu.

Paul Bots

Laten we maar met de deur in huis vallen. Nederland wordt helemaal niet onveiliger. Sterker nog: Nederland is juist veiliger dan ooit. Een voorbeeld: het aantal moorden was in 2016 het laagste sinds het blad Elsevier 25 jaar geleden begon met turven.

De verklaring die het tijdschrift optekent is frappant: mensen zitten vaker thuis achter het internet. Als je daar ruzie maakt, vallen er geen doden.Niet alleen het aantal moorden daalt. Leg de CBS-cijfers uit 2005 naast die van 2016 en je kunt alleen maar constateren dat Nederland veiliger is geworden. Dat geldt ook voor Limburg. Werden in deze provincie in 2005 nog rond de 97.000 misdrijven gemeld, in 2016 waren dat er ‘maar’ circa 63.000. Een daling van 35 procent.

Is het dan allemaal koek en ei in Nederland? Nee. Jaarlijks worden er ruim 900.000 misdrijven geregistreerd. Bijna één op de achttien mensen - van baby tot hoogbejaard - meldt dus een misdrijf bij de politie.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee