Explosie ozb-stijging Limburgse gemeente

© ANP

Terwijl de gemiddelde Nederlander dit jaar 1,8 procent meer onroerendezaakbelasting (ozb) gaat betalen, is een inwoner van Beesel maar liefst 21 procent meer kwijt.

Paul Bots

Dat heeft de Vereniging Eigen Huis berekend. Beesel is daarmee landelijk de grootste stijger. Inwoners zijn gemiddeld 44 euro meer kwijt. In Limburg staat Horst aan de Maas op een tweede plek met een stijging van ruim zeven procent oftewel 29 euro.

Inwoners van Voerendaal gaan dit jaar juist minder betalen. Hun ozb daalt met 8,15 procent. Dat betekent dat ze op jaarbasis bijna achttien euro minder betalen. Samen met Mook en Middelaar, waar de gemiddelde huizenbezitter welgeteld twee euro goedkoper uit is, is Voerendaal de enige daler in Limburg.

In Eindhoven, Hilvarenbeek, Stadskanaal en Scherpenzeel stijgt de ozb met bijna 15%. Huiseigenaren betalen daar gemiddeld tussen de dertig en 44 euro meer dan vorig jaar.

Volgens de vereniging steeg de ozb in 156 gemeenten met meer dan 2 procent en in 99 gemeenten met meer dan 3 procent. In 75 gemeenten daalde de huizenbelasting. Een gemiddelde Nederlander is per jaar 293 euro aan ozb kwijt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee