Advocaten vragen volledige vrijspraak in zaak Van Rey

© ANP

De rechtbank Rotterdam is in haar uitspraak in de zaak rond de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol volledig voorbijgegaan aan de opeenstapeling van giften en wederdiensten.

Hans Goossen en Theo Sniekers

Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van een ‘proces van omkoping dat in een periode van wasdom is gekomen’ en waarbij de stad Roermond zwaar is benadeeld. De rechtbank zou enkel een oordeel gegeven hebben over de individuele giften die de oud-wethouder van projectontwikkelaar Van Pol kreeg.

'Taakstraffen veel te laag'Die benadering heeft ten onrechte geleid tot een aantal deelvrijspraken voor Van Rey, betoogde advocaat-generaal Theo de Jong donderdag tijdens de start van de beroepszaak bij het gerechtshof in Den Haag. Het OM vindt de taakstraffen van 240 uur voor Van Rey en 100 uur voor Van Pol die de rechtbank heeft opgelegd veel te laag.

Volledige vrijspraakVan Rey’s advocaat Gitte Stevens vindt juist dat haar cliënt volledig moet worden vrijgesproken. Datzelfde betoogde Van Pols raadsman Peer Szymkowiak. Hij verbaasde zich erover dat de rechtbank door Van Pol betaalde ‘vriendschappelijke’ reizen naar vastgoedbeurzen en voetbalreizen als zakelijke trips betitelde.

Zitting begon te laatDe regiezitting begon tot irritatie van het hof een uur te laat omdat beide advocaten en Van Rey in files waren beland. ,,Ik hoop niet dat dat elke keer het geval is”, verklaarde de voorzitter van het hof.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee