Machinist treinongeval reed 60 kilometer harder dan toegestaan

De gekantelde trein bij Leuven.

De gekantelde trein bij Leuven.© BELGA

Het treinongeval in het Vlaamse Leuven waarbij vorige maand een inzittende om het leven kwam, gebeurde omdat de machinist veel te hard reed. Dat heeft een woordvoerder van justitie bevestigd. De trein reed met 100 kilometer per uur over de wissel, waar de machinist maximaal 40 kilometer per uur mocht rijden. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Redactie

Toen de trein uit het station vertrok en de eerste wissel nam, werd de toegestane maximumsnelheid van 40 kilometer per uur aangehouden. Het onderzoek toonde aan dat de trein de tweede wissel naderde met een snelheid van ongeveer 100 kilometer, waarna deze ontspoorde.

Te laat geremdDe treinbestuurder verklaarde dat hij ervan overtuigd was dat hij 90 kilometer mocht rijden. Volgens het voorlopige verslag van de deskundige betekent dit dat hij mogelijk het sein met de snelheidsbeperking niet heeft gezien.

Op zaterdag 18 februari ontspoorde de trein richting De Panne net buiten het station van Leuven. Het eerste treinstel belandde in de berm naast de spoorweg en kantelde. Er viel één dodelijk slachtoffer, 27 inzittenden personen raakten gewond.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee