Justitie België eist 7 jaar celstraf voor Frank Masmeijer

© ANP

Het Openbaar Ministerie in België heeft een celstraf van 7 jaar geëist tegen voormalig tv-presentator Frank Masmeijer (55).

Tom Tates en Victor Schildkamp

Volgens justitie is Masmeijer betrokken bij de smokkel van honderden kilo's cocaïne in de Antwerpse haven. Dat heeft advocaat Geert Jan Knoops, die Masmeijer vanuit Nederland vertegenwoordigt, donderdag bevestigt Masmeijer ontkent elke betrokkenheid.

Volgens Knoops werd de strafeis donderdag uitgesproken. De verdachte was daar niet bij. Behalve Masmeijer kregen ook andere verdachten in de drugszaak hun strafeisen te horen. Het gaat om straffen die variëren van 5 tot 10 jaar.

Pittig,,De eis van 7 jaar is pittig'', aldus Knoops. ,,Dit hadden we echt niet verwacht. We zijn erg geschrokken.'' Volgens hem komt de verdediging pas in mei aan het woord met haar pleidooien. Daarna volgt waarschijnlijk in juni dit jaar de uitspraak.

In België heeft Masmeijer ook nog een advocaat: Kris Vincke uit Gent. Knoops stelt dat bij de verdediging hoe dan ook zal worden aangevoerd dat de aanhouding een zeer grote impact heeft op het leven van de oud-quizmaster. Mogelijk zou dat kunnen leiden tot strafvermindering. Masmeijer was nog niet voor commentaar bereikbaar.Masmeijer zat sinds oktober 2014 vast op verdenking van smokkel van een partij cocaïne via de haven van Antwerpen. De 476 kilo drugs zaten verstopt tussen een partij bananen uit Zuid-Amerika. Afgelopen zomer kwam hij voorlopig op vrije voeten. Eerst nog met een enkelband, maar momenteel niet meer in afwachting van de strafeis en later het definitieve vonnis. SchuldenMet de opbrengst van de drugs zou Masmeijer, die al jaren in België woont, forse schulden hebben willen aflossen. In totaal zijn in deze zaak al zeker zestien mensen aangehouden en is 570 kilo cocaïne in beslag genomen, waarvan liefst 467 bij het transport dat Masmeijer uit de haven moest ophalen. Als tussenpersoon of cokehandelaar. Frank Masmeijer kwam samen met een groentehandelaar en een chauffeur de bananen ophalen bij het bedrijf Belgian New Fruit Wharf. De groentehandelaar is een relatie die Masmeijer kent van zijn horecazaken. Dat hij en zijn twee kompanen specifiek op zoek waren naar een bepaalde container, viel op. Het trio zou zelfs naar bepaalde pallets in die container hebben gevraagd. Bij een extra controle ontdekte de douane daarna de drugs.FaillietDe Nederlander presenteerde in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw verschillende tv-programma's voor de NCRV. Daarna baatte hij horecazaken uit maar die gingen failliet of werden verkocht.Het huwelijk tussen Frank Masmeijer en zijn vrouw Sandra staat sinds zijn aanhouding onder spanning. ,,We hebben het heel moeilijk'', zei de oud-presentator eind vorig jaar. De echtgenote van de voormalig NCRV-coryfee die in de jaren 80 furore maakte met de Helemaal in je eentje Show en Dinges, wordt heen en weer geslingerd door emoties sinds Frank twee jaar geleden werd opgepakt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee