Voor een luttel bedrag luxe koken

Edwin Soumang serveert de gerechten.

Edwin Soumang serveert de gerechten. © John Peters

Acht euro en 51 cent. Voor dat luttele bedrag kun je een gezelschap van twaalf personen een voortreffelijke buffet voorzetten. Met een beetje hulp van de voedselbank.

Gertie Driessen

Chef-kok Edwin Soumang van het Roermondse sterrenrestaurant One bewees donderdag tijdens het Baedeleers Buffet in Roermond dat je met weinig geld toch iets lekkers en vooral gezonds op tafel kunt zetten. En dat armoede niet gepaard hoeft te gaan met slecht en vet eten.

ArmoedeRoermond staat deze maand in het teken van armoede. Reden: de opera De Nuuj Baedeleers, die op 31 maart en 1 en 2 april opgevoerd wordt. De organiserende stichting 3Sjtuver besloot het thema van de muziektheaterproductie in een breder kader te plaatsen. Ze benaderde tal van organisaties met de vraag aandacht aan het thema te besteden.

VoedselbankSoumang kreeg het verzoek een Baedeleers Buffet te maken. De chef-kok stelde zichzelf als uitdaging zo goedkoop mogelijk te koken. Dus toog hij naar de voedselbank waar hij met name de „luxere spullen” op de kop tikte. Het resultaat mocht wezen: penne pasta, ‘aerpeleslaaj’ en appeltaartcocktail als toetje, om maar een paar lekkernijen te noemen. Vergezeld van drankjes die je nagenoeg voor nop op tafel kunt zetten. Vers sap van wortels en appels. Icetea van een theezakje met wat suiker en sinaasappelschil. En water met citroen en muntblaadjes.

MazzelHet gezelschap, vooral vertegenwoordigers van ‘armoede-organisaties’ en Roermondse burgers die het niet breed hebben, genoot. Qua locatie hadden ze een mazzeltje want eigenlijk was het Baedeleers Buffet niet in One gepland, maar in hartje stad op de kiosk op het Munsterplein. Vanwege het weer werd de happening op de valreep verplaatst.

www.denuujbaedeleers.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee