'Provincie moet aantal stuks vee kunnen bepalen'

Staatssecretaris Van Dam spreekt de zaal toe in Deurne.

Staatssecretaris Van Dam spreekt de zaal toe in Deurne.© Laurens Eggen

Provincies krijgen de mogelijkheid om in veedichte regio’s te sturen op dieraantallen.

Jan Hensels

Daarmee krijgen provincies een instrument om in te grijpen in regio’s op het platteland waar de leefbaarheid onder druk staat door de intensieve veehouderij. Tenminste als het aan staatsecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken ligt.

De PvdA-bewindsman maakte donderdagavond in Deurne bekend dat hij nog voor de zomer een wetsvoorstel daarvoor indient bij de Tweede Kamer.

Rem op uitbreidingAls hij daarvoor groen licht krijgt, kunnen provincies een rem zetten op uitbreiding van aantal veehouderijen in een regio en op aantallen dieren per bedrijf in een regio.

Van Dam (PvdA) vindt dat de intensivering van de veehouderij in bepaalde regio’s niet meer zo kan doorgaan. Volgens hem maken onder meer in veedichte regio’s in Oost-Brabant en Noord-Limburg tal van mensen zich zorgen over gezondheidseffecten van de veehouderij en de aantasting van de leefbaarheid door stank, aantasting van het landschap en verkeersdruk.

Enorme opkomstVan Dam bezocht donderdagavond in Deurne het nationaal debat gezondheid en veehouderij. De bewindsman was verbaasd over de enorme opkomst die werd geschat op duizend aanwezigen. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Nationaal Burgernetwerk ‘Een betere gezondheid door minder vee’.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee