Eerste tien miljoen voor mijnschade

Minister Henk Kamp stelde zich 16 juni 2014 op de hoogte van de mijnschade. Hij bezocht destijds ook de woning van Hub Rikers, de buurman van de eveneens gedupeerde Joep Brouns.

Minister Henk Kamp stelde zich 16 juni 2014 op de hoogte van de mijnschade. Hij bezocht destijds ook de woning van Hub Rikers, de buurman van de eveneens gedupeerde Joep Brouns.© Bas Quaedvlieg

Tien miljoen euro stelt het kabinet alvast beschikbaar om nieuwe mijnschade te voorkomen. Die schade kan ontstaan door bodemstijging en instabiele schachten.

Wiel Beijer

Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel - PvdA) haalt het kabinet de helft van dit geld uit de begroting van Economische zaken en de andere helft uit de algemene middelen. „Het komt bovenop de vier miljoen euro die de regio zelf reeds heeft gereserveerd. Dit geld is vooral bedoeld om eventuele nadelige gevolgen van die bodemstijging door stijgend mijnwater niet te laten plaatsvinden”, zegt Ploumen.

Vijf plekkenZo wordt een deel van de tien miljoen ingezet om op vijf plekken in de vroegere Oostelijke en Westelijke Mijnstreek - zoals nabij het hoofdkantoor van DSM in Heerlen en op Chemelot in Geleen - zorgvuldig te monitoren wat ondergronds gebeurt en wat daarvan de gevolgen kunnen zijn.

Daarnaast wordt de sanering betaald van zes industriële schachten in Kerkrade en Eygelshoven. „Die voldoen niet meer aan de huidige veiligheidseisen. Ook wordt dit geld gebruikt om in Kerkrade historische schachten op te sporen, te inspecteren en waar nodig te saneren. Met het geld kunnen dit jaar al veel van die noodzakelijke werkzaamheden worden uitgevoerd.”

ExpertisecentrumEen deel van het geld wordt geïnvesteerd in het - samen met de provincie en de gemeenten - opzetten van een gepland expertisecentrum, waar iedereen terecht kan voor informatie over mijnwater- en bodemstijging.

Drie maanden geleden maakte minister Henk Kamp (Economische zaken - VVD) de resultaten bekend van het onderzoek dat het Akense ingenieursbureau Heitfeld-Schetelig verrichtte naar de omvang van de bodemstijging als gevolg van het stijgende mijnwater. Uit dat onderzoek bleek dat er geen directe veiligheidsrisico’s zijn, maar dat op termijn ernstige schade niet is uit te sluiten.

De totale kosten van de hele operatie om nieuwe mijnschade te verhelpen of te voorkomen worden geschat op 30 tot 50 miljoen euro. Het Rijk heeft laten weten alle kosten te betalen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee