Rel rond kunstenaar Beesel: 'Niet nog een werk van Beurskens'

© De Limburger

Ze willen bij de gemeente Beesel best 7000 euro meebetalen aan de St. Jorisdag, die in de week van 23 april moet losbarsten. Maar dan alleen als mede-bedenker en beeldend kunstenaar Jos Beurskens uit Beesel-dorp niet meedoet aan dit internationale kunstproject waar hij nu al twee jaar aan werkt.

Angela Janssens

“Om te voorkomen dat er alweer een kunstwerk van Beurskens in onze gemeente geplaatst wordt”, schrijft de gemeente Beesel onder meer letterlijk in een beleidsstuk, dat inmiddels door het college van burgemeester en wethouders is goedgekeurd.

KwaadDe kunstenaar, schepper van onder meer het kunstwerk dat op de noordelijke rotonde van de Rijksweg in Reuver staat (zeg maar die richting Belfeld, zie foto), is kwaad. “Toen ik de voorwaarde voor de subsidie las, dacht ik: ‘Wat maken ze me nou daar in het gemeentehuis? Dit is niet netjes. We hebben vaak overleg gevoerd over het project. Niemand heeft me ooit verteld dat ik niet mee mocht doen. En hoezo, ‘alweer een kunstwerk van Beurskens’? Er staan er maar twee van mij in deze gemeente. En allebei in Reuver. Op de rotonde en bij het station. Niet eens in het dorp Beesel. Ik heb mijn kunstwerken bovendien nooit aan iemand – of aan een gemeente - opgedrongen. Anderen hebben bepaald dat mijn werken op die plekken moesten komen.”

In De Limburger van zaterdag meer over deze kwestie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal