Meijel door voorraad condooms heen

© Freeimages

In Meijelse horecazaken worden gratis condooms aangeboden. Aanleiding is een recent GGD-onderzoek waaruit blijkt jongeren van 13 tot en met 16 jaar in Peel en Maas veel vaker onveilig vrijen dan elders in de regio en het land. Hoe kan dat? Op zoek naar antwoorden in Peeldorp Meijel.

Pieternel Kellenaers

Bij café De Heere van ­Meijel zijn de condooms al bijna op, ontdekt medewerkster Mieke Basten. „Ze gaan als warme broodjes. En er wordt nog steeds volop over gepraat. Zo maar eens een nieuwe lading bestellen.”

Ook bij jongerencafé De Vangrail klinkt louter enthousiasme over de condooms. „Alleen maar positieve reacties”, vertelt uitbater Ronald van Tilborg. „Ik heb de condooms maar in een mandje achter de bar staan, zodat ik ze kan uitdelen als iemand er een grap of opmerking over maakt. Op de bar zijn ze zo weg.”

Onveilige seksHet initiatief voor de rubbertjes komt van de werkgroep Peelgeluk. Een club van Meijelnaren die hun dorp toeristisch en recreatief op de kaart willen zetten met allerlei ini­tiatieven waarbij de actualiteit niet wordt geschuwd. Zoals het recente GGD-onderzoek onder jongeren van 13 tot en met 16 jaar. Daaruit blijkt dat de jeugd uit Peel en Maas veel vaker onveilige seks heeft dan jeugdigen in de rest van het land. Zo gebruikt naar eigen zeggen 13 procent van de jongeren in Peel en Maas een condoom. Regionaal (52 procent) en landelijk (66 procent) juist veel meer.

Gratis condoomsEn dus besloot Peelgeluk vijfhonderd gratis condooms in de Meijelse kroegen te leggen. Fraai in groene kartonnetjes verpakt met daarop de ludieke tekst ‘Vur ouw Sex a Peel’. „Ja, we wisten dat we de doelgroep er niet mee gingen bereiken. Die komen niet in de kroeg. Het ging ons om het genereren van aandacht”, vertelt Ivo Naus, projectleider van Peelgeluk.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee