'Aanranders Keulen bij aso’s Weert’

Print
'Aanranders Keulen bij aso’s Weert’

Afbeelding: ANP

De aso-asielzoekers in Weert. Een deel van hen was waarschijnlijk ook betrokken bij de massa-aanrandingen en berovingen tijdens de jaarwisseling in Keulen in 2015.

Burgemeester Jos Heijmans van Weert werd  vorig jaar, toen hij werd geconfronteerd met een groep asociale asielzoekers die voor veel overlast zorgde, gewaarschuwd door de Marokkaanse gemeenschap in de stad. Onder de betrokken aso’s zouden mensen zitten die tijdens de jaarwisseling in 2015 in Keulen massaal vrouwen aanrandden en beroofden.

Noodbevel
Voor Heijmans was dat een van de hoofdredenen om het noodbevel uit te vaardigen dat de asielzoekers tijdens de feestdagen niet van het terrein van het azc mochten.  Hij wilde tijdens de jaarwisseling geen Keulse toestanden in Weert. 

Drank- en drugsgebruik, geweld, diefstal, vechtpartijen, het bespugen van vrouwen en - naar nu blijkt- ook het organiseren van prostitutie in het azc in Weert waren aanvullende redenen voor Heijmans om een groep van 26 Noord-Afrikaanse asielzoekers rond de jaarwisseling huisarrest op te leggen.

Draagvlak
„Het COA kon de situatie niet meer aan, zegt hij. „De veiligheid was in het geding. Via sociale media kreeg ik bovendien het signaal dat een groep Weertenaren naar het asielzoekerscentrum wilde gaan om daar de groep Noord-Afrikanen een lesje te leren. Daarom moest ik wel ingrijpen. Bovendien, als ik niks zou doen, neemt het draagvlak om vluchtelingen op te vangen in Weert misschien wel af. En daarnaast was ik het ook beu dat de Marokkaanse gemeenschap in Weert aangekeken werd op het gedrag van de aso-asielzoekers. Ook die gemeenschap vroeg me hard op te treden tegen de  Noord-Afrikanen.”

Het COA noch de politie wil  bevestigen dat een deel van deze groep ook in Keulen actief was. „Over individuele gevallen doen we geen uitspraken”, aldus een COA-woordvoerder. De politie verwijst door naar de gemeente Weert.

Van de 26 overlastgevers is een aantal uitgezet naar Duitsland, een aantal zit in de cel en zo’n tien mannen zijn de illegaliteit ingegaan. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →