Bonnenfanten koopt voor ruim 2 ton twee topstukken op TEFAF

© Harry Heuts

Het Bonnefantenmuseum heeft op de TEFAF in Maastricht twee topstukken aangekocht: een 18de eeuwse zilveren kraankan, die in Maastricht is vervaardigd, en een middeleeuws kalkstenen sculptuur, die Johannes de Doper verbeeldt en afkomstig is uit Bourgondië.

Ray Simoen

Met de aankoop van beide kunstobjecten was een bedrag van ruim 200.000 euro gemoeid.

SpannendAan de aankoop van de kraankan zijn volgens Bonnenfantendirecteur Stijn Huijts "spannende dagen van koortsachtig overleg” voorafgegaan. "Zonder de substantiële bijdrage van een anonieme weldoener zouden we de unieke kraankan nooit hebben kunnen verwerven.”

Huijts wilde geen verdere details geven over het exacte bedrag dat hij voor beide kunstobjecten heeft moeten betalen. "Ik wil onze onderhandelingspositie in de toekomst niet in gevaar te brengen.”

Evenmin wilde hij de identiteit van de belangrijke sponsor onthullen.

Enige exemplaarDe zilveren kraankan met drie kranen is vervaardigd door Joannes L'Herminotte (1732-1802) te Maastricht in de 18e eeuw. Deze aankoop werd ook mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt. Een kraankan werd gebruikt om koffie uit te tappen. Gemalen koffiebonen werden in de kan gedaan, er werd kokend heet water op gegoten waarna er werd geroerd, zodat de koffie zijn/haar smaak kon afgeven. Deze kraankan met drie kranen is het enige exemplaar van Maastrichtse origine dat bekend is. Joannes L’Herminotte behoorde tot de bekendste Maastrichtse zilversmeden van de 18e eeuw.

De kalkstenen sculptuur, die Johannes de Doper uitbeeldt, is vervaardigd in Bourgondië, Frankrijk, aan het einde van de 15e eeuw. "We hebben veel geestelijke kunst in onze collectie, maar meestal zijn ze vervaardigd van hout en betreft het vrouwen. Nu hebben we onze collectie verrijkt met een stenen sculptuur, die een man-Johannes de Doper- uitbeeldt."

Huijts ziet beide stukken als zijn belangrijke aanwinsten, zowel voor de collectie van het Bonnefanten als voor de Collectie Nederland. "Dit wordt ook onderstreept door de bijdrage van de Vereniging Rembrandt", aldus Huijts.

Lees meer over deze aankoop in krant van maandag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee