Motorbendes nemen horeca over

De politie doet een inval in het clubhuis van de motorclub Hells Angels.

De politie doet een inval in het clubhuis van de motorclub Hells Angels. © ANP

Infiltratie van criminele motorbendes in horecagelegenheden neemt landelijk toe. Dat is het gevolg van de sluiting van een flink aantal clubhuizen.

Koen Voskuil

Tot die conclusie komt de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer, voorzitter van de landelijke strategische overleggroep die met gemeenten, politie, OM, FIOD en Belastingdienst motorbendes aanpakt. Het is voor het eerst dat over een landelijke toename wordt gesproken. ,,Exacte cijfers zijn lastig aan te geven, maar de bendes manifesteren zich duidelijk in horecagelegenheden."Hells AngelsDe afgelopen jaren richt de overheid zich op het tegengaan of sluiten van clubhuizen van de Hells Angels, Satudarah of No Surrender. Gemeenten doen met succes een beroep op de Horecawet of het bestemmingsplan om een motorhonk te weren. Maar het succes van die strijd kent een keerzijde. De lokale chapters van motorbendes gaan vervolgens op zoek naar nieuwe plekken om samen te komen. ,,We zien dat chapters meer fluïde opereren", zegt Meijer. ,,Ze zijn op zoek naar een tijdelijke locatie en komen dan uit bij horecagelegenheden."

GroepsvormingIn verschillende gemeenten was de invloed van motorbendes in cafés en clubs al voelbaar. Afgelopen maand waarschuwde burgemeester Theo Schouten van Oldenzaal horecaondernemers al voor de komst van Satudarah of Hells Angels. In een brief gaf hij tips om een huisreglement op te stellen, waarin bijvoorbeeld groepsvorming niet wordt getolereerd. Het gemeentebestuur van Den Bosch heeft in de horecaverordening opgenomen dat motorbendes geen bijeenkomsten mogen houden in cafés. In Tilburg is het in het centrum verboden in groepskleding horecatenten te betreden.

Horeca Handhaving in de horeca is één van de landelijke speerpunten geworden in het beleid tegen criminele motorbendes. Ook zoekt de landelijke overleggroep van burgemeester Meijer contact met Koninklijke Horeca Nederland 'om te bekijken hoe horecaondernemers handvatten kunnen worden geboden' om motorbendes te kunnen weren.Een meerderheid van de burgemeesters heeft zich afgelopen jaar uitgesproken voor een verbod op criminele motorbendes. Het Openbaar Ministerie is afgelopen november een zaak gestart om de Bandidos te verbieden. Die zaak wordt pas in oktober van dit jaar behandeld. Veel te laat, als het aan burgemeester Meijer ligt. ,,Dit laat zien dat de procedure van het civiele verbod niet aansluit bij de problematiek."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee