'Sexy vrouw moet niet zeuren om naroepen'

© ANP

Een kwart van de Nederlanders vindt dat een vrouw die zich sexy kleedt niet moet klagen als ze seksueel getinte opmerkingen te horen krijgt. 13 procent - zowel mannen als vrouwen - vindt dat een meisje in een kort rokje ook niet moet zeuren als ze wordt lastiggevallen.

Hanneke Keultjes

Dat blijkt uit een representatieve peiling onder duizend Nederlanders door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van kenniscentrum seksualiteit Rutgers die vandaag verschijnt. Daarin staat ook dat een op de vijf mannen vindt dat seksuele intimidatie wordt 'overdreven', terwijl 38 procent van de vrouwen het afgelopen jaar gefluit of naroepen op straat meemaakte. Bij jonge vrouwen tussen 18 en 30 jaar is dat zelfs de helft. Zij kregen dan door een volslagen vreemde toegeroepen dat ze er 'lekker' uitzagen. ZorgwekkendRutgers vindt de nieuwe cijfers zorgwekkend. ,,Dit legt een dubbele moraal in de samenleving bloot'', stelt directeur Ton Coenen. Volgens hem wordt de verantwoordelijkheid voor seksueel grensoverschrijdend gedrag met het 'korte-rokjesargument' toch nog vaak bij meisjes en vrouwen gelegd. ,,Dat is een beetje hypocriet. We vinden het niet kunnen, maar als je dan doorvraagt hoor je 'eigenlijk kan het niet, maar toch...'.'' Volgens Rutgers moet de politiek 'een maatschappelijke cultuuromslag' teweegbrengen. Daarom tekent de organisatie vandaag een stembusakkoord met PvdA, SP, D66, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren. In zo'n akkoord maken partijen in verkiezingstijd afspraken over hun inzet bij de kabinetsformatie.

OntoelaatbaarIn 'Handen thuis!' staat onder andere dat seksuele voorlichting op scholen meer aandacht moet besteden aan seksuele vorming en het aangeven van grenzen en dat docenten beter moeten worden geschoold. Ook tekenen de partijen ervoor dat het volgende kabinet moet zorgen dat de cijfers over ontoelaatbaar seksueel gedrag omlaag gaan. Volgens Rutgers heeft 40 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen een vorm van fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Rutgers benaderde politieke partijen die deze kabinetsperiode in de Tweede Kamer zitten. De VVD tekent niet mee. De partij wilde volgens het kenniscentrum op het laatste moment toch geen steun geven wegens 'campagneactiviteiten in het land'.OpstellingCoenen is verrast door die opstelling: ,,Echt jammer.'' Een woordvoerder van de liberalen laat echter weten vandaag geen handtekening te zetten omdat de VVD het niet met alle maatregelen in het stembusakkoord eens is. Welke dat zijn, kon niet worden achterhaald. ,,Maar natuurlijk onderschrijven we het belang van de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag.''Ook de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP wilden niet meedoen met dit akkoord. PVV en PvdA-afsplitsing DENK reageerden niet. Afgelopen week weigerden deze vijf partijen ook het stembusakkoord van COC Nederland te ondertekenen, waarin een aantal beloftes aan homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen wordt gedaan.De PvdA diende in januari al een wetsvoorstel in om seksuele intimidatie op straat, zoals het uiten van seksuele wensen, strafbaar te maken. Die wet kan op de steun van een groot deel van de Tweede Kamer rekenen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee