Turkije wil stappen tegen Nederlandse politie

© Joris van Gennip / AD

Turkije eist gerechtelijke stappen tegen het ,,disproportionele'' optreden van de Nederlandse politie tegen demonstrerende Turken.

ANP

In twee diplomatieke nota's verlangt Turkije verdere informatie over gewonde Turkse burgers, zo melden bronnen bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder wordt benadrukt dat Ankara een officiële schriftelijke verontschuldiging van Nederlandse autoriteiten verwacht met betrekking tot acties die ,,niet in overeenstemming met de diplomatieke fatsoen en het internationaal recht zijn."Lees ook: Reisadvies Turkije aangepast

De Nederlandse politiek verwacht op hun beurt ook een excuses. Zo liet Asscher vanochtend weten dat de Turkse beschuldiging van nazisme en fascisme aan het adres van Nederland 'van tafel' moet. Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zou een excuses prettig vinden en ook Mark Rutte eist een verontschuldiging.

RelschoppersIn Rotterdam raakten zeven mensen onder wie een agent gewond toen de politie optrad tegen relschoppers na het gedwongen vertrek van de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. De politie zette onder meer honden en waterkanonnen in om de met Turkse vlaggen zwaaiende betogers bij het Turkse consulaat te verspreiden.

In de nota noemt Turkije het optreden tegen de minister een schending van de Conventie van Wenen, waarin regels over diplomatiek verkeer zijn vastgelegd. In dit verdrag is onder meer de onschendbaarheid van diplomaten geregeld. Kaya zei bij terugkomst dat ze 'onmenselijk' werd behandeld door de Nederlandse autoriteiten. De minister werd vervolgens naar Duitsland gedeporteerd.

De Nederlandse zaakgelastigde werd ontboden om het protest in ontvangst te nemen. De ambassadeur is momenteel niet in Turkije en hoeft van Ankara voorlopig ook niet terug te keren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal