Is Geert Wilders de Donald Trump van de lage landen?

Trump - Wilders

Trump - Wilders© Nieuwsblad

Geert Wilders, een van de hoofdrolspelers van de komende Nederlandse verkiezingen, wordt vaak vergeleken met Donald Trump, de Amerikaanse president. Maar waar is die vergelijking op gebaseerd? We leggen de twee politici even naast elkaar.

Nieuwsblad

In buitenlandse media wordt Geert Wilders vaak “de Trump van Europa” genoemd, of “de Nederlandse Trump” of “Trump van de lage landen”. Onder andere door de gelijkenissen met Donald Trump is de belangstelling van buitenlandse media voor de verkiezingen in Nederland groot.

Wilders is grote fanWilders is alleszins een grote fan van de Amerikaanse president. In Nederland was de partij van Wilders de enige die enthousiast reageerde op de eerste weken van Donald Trump in Amerika: “Wat een verademing”, zei Wilders daarover. Ook het inreisverbod van president Trump werd met gejuich onthaald bij Wilders. Dat deed de Nederlandse politicus ook al in december 2015, toen Trump, op dat moment nog geen president maar gewoon presidentskandidaat voor de Republikeinen, uitsprak dat hij een inreisverbod voor moslims wilde in de VS.

TwitterSindsdien gebruikt Wilders op Twitter de hashtag #MAGA meermaals. Dat verwijst naar Make America Great Again, de campagneslogan van Trump tijdens de presidentsrace. Dat hij zo vaak tweets de wereld instuurt, heeft Wilders gemeen met Trump. Beiden voeren actief campagne via het sociale medium en maken er veelvuldig gebruik van. Sterker nog: ze hebben beide via Twitter al berichten met een controversieel kantje de wereld ingestuurd. Wilders die bijvoorbeeld een foto van een bebloede Angela Merkel op Twitter zet na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn.Toch is er ook een verschil: terwijl Trump zich vooral focust op het politieke, zet Wilders soms bijzonder persoonlijke boodschappen op Twitter, zoals bijvoorbeeld over zijn poes Lola, die in september 2015 stierf.

PopulismeZowel Trump als Wilders worden beschouwd als populisten, of worden gezien als politici die in de aandacht staan of aan de macht komen door een populistische opmars in de Westerse wereld. Beide nemen ze hevige standpunten in ten opzichte van moslims: Trump met het inreisverbod voor inwoners uit 6 (aanvankelijk 7) moslimlanden, Wilders onder andere door zonder schroom te zeggen dat hij “minder Marokkanen wil in Nederland.”

Blonde lokkeninder relevant, maar het springt meer in het oog: zowel Geert Wilders als Donald Trump hebben een opmerkelijk, blond kapsel. Er is al heel wat te doen geweest over de coupe van Trump en ook over waarom Wilders dan weer zijn haar blond laat kleuren, werd al heel wat gezegd.

BrexitNet als Donald Trump is Geert Wilders voorstander van de Brexit. Een verdeeld Europa is gunstiger voor de VS, zo gelooft Trump. En de PVV-leider vindt de Brexit een goede zaak omdat hij tegen de EU is. Als het van Wilders afhangt, gaat Nederland diezelfde richting uit.

BreitbartDe leider van de PVV heeft al meerdere keren geschreven voor Breitbart, een Amerikaanse rechts-conservatieve nieuwssite. Voormalig chef van die website is Steve Bannon: de huidige strategisch adviseur van Donald Trump.

Of Geert Wilders, net zoals zijn Amerikaanse tegenhanger, aan de macht zal komen valt nog te bezien. Woensdag zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Daarna wordt duidelijk hoe de politieke kaarten liggen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee