Sancties treffen Turkije het hardst

Turkse badplaats Alanya

Turkse badplaats Alanya© Egbert Jan Riethof

Niet Nederland maar Turkije zal het meest te lijden hebben onder eventuele sancties. Zowel de handel als het toerisme dreigen een flinke knauw te krijgen.

Natasja de Groot

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan herhaalde gisteren nog eens: Nederland zal een prijs gaan betalen. Welke mogelijke sancties worden opgelegd, is nog niet bekend.Duidelijk is wél dat Turkije zélf het meest te lijden heeft onder eventuele sancties. ,,Het land verkeert economisch in zwaar weer. De groei en investeringen zijn flink teruggelopen. Als Nederlanders door een boycot of door angst en onzekerheid Turkije gaan mijden, snijdt het land zichzelf in de vingers'', zo voorspelt Marijke Zewuster van het Economisch Bureau van ABN AMRO.

AngstWant: niet alleen op economisch vlak - Nederland is een van de belangrijkste investeerders in Turkije - ook op het gebied van toerisme heeft Turkije de Nederlanders hard nodig.

De toerismesector kwam vorig jaar al tot die pijnlijke conclusie. Na een mislukte staatsgreep en een aantal terroristische aanslagen zat de angst er bij de vakantiegangers goed in; het aantal boekingen uit Nederland daalde met 30 procent. Daarmee kwamen de Nederlandse reisbestedingen in de eerste zes maanden van vorig jaar zelfs op het laagste niveau uit in tien jaar tijd, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een dieptepunt dus.

Hoe de diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland nu gaat uitpakken voor het toerisme durven de reisorganisaties niet te zeggen. Steven van der Heijden, baas van Corendon dat een van de belangrijke touroperators in het land is laat in een reactie weten: ,,Zolang er geen sprake is van concrete sancties valt daar niets over te zeggen en gaan we er ook niet over speculeren.''Ook TUI vindt het nog te voorbarig en wil eerst wachten tot er meer duidelijkheid komt over mogelijke sancties. Qua boekingen naar Turkije voor deze zomer loopt het in elk geval nog niet storm. Er zijn nu ongeveer evenveel boekingen als vorig jaar rond deze tijd. ,,Het aantal ligt dus aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren'', reageert een zegsvrouw van TUI en voegt daaraan toe: ,,Het echte boekseizoen begint in april, dus we zullen zien hoe het zich ontwikkelt. Een gevoel van onveiligheid en vakantie vieren gaan niet goed samen. Dat zou zuur zijn voor al die badplaatsen waar toerisme heel belangrijk is.''In elk geval is het reisadvies naar Turkije wel aangescherpt. 'Sinds 11 maart 2017 zijn er diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland. Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen. Volg de berichtgeving van de ambassade en het consulaat-generaal', schrijft de Rijksoverheid op hun website.

BedrijfslevenHet Nederlandse bedrijfsleven heeft in elk geval een stuk minder economische schade te vrezen bij een eventuele handelsblokkade, stelt Zewuster van ABN AMRO. Vorig jaar werd voor 5,4 miljard euro naar Turkije geëxporteerd, dat is ongeveer 1,2 procent van de totale uitvoer van goederen.

Daarmee staat Turkije als exportpartner gelijk aan Oostenrijk en Denemarken. Wat vooral wordt geëxporteerd zijn medicijnen, farmaceutische producten, computers en andere kantoormachines. Nederland importeert voor 2,8 miljard euro uit Turkije. Dat is iets minder dan 1 procent van het totaal. Het gaat om voertuigen, textielgaren en stof, groenten, fruit, ijzer en staal.

Turkije heeft recent nog ervaren hoe pijnlijk een boycot kan uitpakken. De Turkse economie liep naar schatting zo'n 11 miljard dollar mis door een Russische boycot. Rusland voerde die tijdelijk in als vergelding voor het neerhalen van een Russische straaljager. Na Spanje, de Verenigde Staten én Nederland is Rusland de vierde belangrijkste kapitaalstroom van Turkije.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee