Turkse winkelier klaagt Willem-Alexander aan

Print
Turkse winkelier klaagt Willem-Alexander aan

Koning Willem-Alexander. Inzetje: Winkelier Mehmet Öztürk. Afbeelding: ANP/Twitter

Een Turkse winkelier heeft een aanklacht bij een rechtbank in Turkije ingediend tegen koning Willem-Alexander. Aanleiding voor het opmerkelijke initiatief van Mehmet Öztürk? ,,Als Turkse burger ben ik zwaar geschokt door de afschuwelijke aanvallen van Nederland, vooral tegen minister voor familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, haar lijfwachten en haar adviseurs”, zo zei hij.

Volgens Öztürk had de Nederlandse overheid geprobeerd Turkije en zijn regering te vernederen met zijn ‘onmenselijke behandeling’. Het tegenhouden van de Turkse ministers is ook een schending van de Europese Conventie voor Mensenrechten, zo voegde hij er aan toe.

Klacht tegen Nederland
De winkelier uit de stad Kahta in het zuidoosten van Turkije heeft niet alleen een aanklacht ingediend tegen Willem-Alexander, maar tegen alle autoriteiten die in zijn ogen verantwoordelijk zijn voor de vernederende behandeling van de Turkse ministers, zo zei hij tegen het staatspersbureau Anadolu.

Naast Willem-Alexander klaagt hij ook premier Mark Rutte aan, minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), en burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.