Limburgers vrezen voor vaste baan

Het aantal werknemers dat gelooft in een baan voor het leven blijft dalen.

Het aantal werknemers dat gelooft in een baan voor het leven blijft dalen. © ANP

Vast werk krijgen wordt almaar moeilijker, tijdelijke banen zijn de toekomst. Dit denkt veertig procent van de Limburgers, blijkt uit een enquête die De Limburger heeft gehouden in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

Jule Peeters

Uitzendwerk, contracten voor bepaalde tijd en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) krijgen de overhand op de arbeidsmarkt, verwacht een aanzienlijk deel van de provinciegenoten.

Flexibele krachtenUit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat inmiddels zo’n twintig procent van alle werknemers uit flexibele krachten bestaat, nog los van de zzp’ers. Dat aandeel bleef de afgelopen jaren stijgen en pogingen van het kabinet om meer vast werk beschikbaar te maken, hebben tot op heden weinig uitgehaald. Met name onder jongeren is de groei van het aantal flexcontracten explosief. Sinds 2003 is dit aandeel al bijna verdubbeld.

Voor veel politieke partijen is het deze verkiezingen dan ook een belangrijk thema. Partijen vinden dat er wat gedaan moet worden tegen de doorslaande ‘flexibilisering’, blijkt uit de verkiezingsprogramma’s. Dat kan door bedrijven niet langer op te zadelen met hoge ziektekosten, vinden VVD, PvdA, CDA en SP. Ook de belasting op arbeid verlagen kan helpen (VVD, PvdA, D66).

OntslagwetDe ontslagwet verder versoepelen is volgens CDA en D66 een goed idee. Die laatste partij wil helemaal af van tijdelijke contracten. Om te voorkomen dat flexwerkers snel op straat belanden, willen VVD, CDA en GroenLinks dat het mogelijk wordt om langer tijdelijk iemand in dienst nemen.

Andere bedreigingen op de arbeidsmarkt zijn volgens Limburgers goedkope krachten uit andere EU-landen. Meer dan de helft van de Limburgers meent dat banen door deze groep worden ‘ingepikt’. En het feit dat ouderen steeds langer moeten doorwerken maakt het een stuk lastiger voor jongeren om ertussen te komen, vindt ruim 65 procent van de ondervraagden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee