Erdogan naar Europees hof om conflict met Nederland

Print
Erdogan naar Europees hof om conflict met Nederland

Afbeelding: Getty Images

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stapt naar het Europese hof voor mensenrechten vanwege het conflict met Nederland. Erdogan zei maandagavond Nederland verantwoordelijk te houden voor de gebeurtenissen van afgelopen dagen.

Hij zei op televisie dat Nederland verantwoording zal moeten afleggen en dat Turkije alle mogelijke diplomatieke sancties zal aanwenden om Nederland van repliek te dienen. Volgens Erdogan is de kans op een voor Turkije succesvol proces klein, maar zal hij hoe dan ook zijn aanklacht doorzetten.

Erdogan veroordeelde verder ook Angela Merkel. De bondskanselier zei eerder vandaag volledig achter de keuze van Nederland te staan. Volgens Erdogan ondersteunt Merkel met deze beslissing terrorisme. 

Conflict
Turkije en Nederland verkeren sinds zaterdag in conflict toen een Turkse minister - die campagne wilde voeren voor een omstreden referendum - niet mocht landen in Nederland. Dat zorgde voor veel verontrustende reacties uit Turkije, maar ook uit eigen land. In Rotterdam verzamelden zo'n 3.000 jongeren om te protesteren tegen de beslissing. Dat liep uiteindelijk uit de hand.

Erdogan beklemtoonde ook dat hij vindt dat de in februari in Turkije opgepakte Duitse correspondent Deniz Yücel een buitenlandse agent en terrorist is. In Turkije is vorig jaar een bloedige poging tot staatsgreep gepleegd. 

Naleven
Inmiddels zitten bijna tweehonderd journalisten achter de tralies, naar schatting meer dan 45.000 mensen zijn als mogelijke samenzweerders gevangengezet en circa 130.000 mensen zijn op staande voet uit overheidsdienst ontslagen. De Franse minister Jean-Marc Ayrault riep Turkije op de Europese mensenrechtenverdragen na te leven.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen