'Groep criminelen met zware explosieven zorgt voor onrust'

Print
'Groep criminelen met zware explosieven zorgt voor onrust'

Afbeelding: Bart Meesters

Als het aan Detailhandel Nederland ligt verandert er nú iets. De onrust onder winkeliers groeit snel door het aantal plofkraken maar vooral ook door het toenemende geweld dat daarbij gepaard gaat. Hele gevels worden weggeblazen om bij pinautomaten te komen.

Zondagnacht overkwam het Wiljo van Nuland in Vinkel en eind vorig jaar brandde The Read Shop van Wil Kollenburg af en werd haar man mishandeld na een plofkraak. Toch tekende zij bij de ING weer een 'pincontract' voor vijf jaar in haar winkel in Kerdriel. Want ja, het levert nu eenmaal ook een extra zakcentje op.

Criminelen
,,We dachten dat we het redelijk onder controle hadden maar het is overgenomen door een georganiseerde groep criminelen die met zware explosieven toch weer voor flink wat onrust zorgt", reageert Bert van Steeg van Detailhandel Nederland. 

De belangenorganisatie merkt een gevoel van onveiligheid bij winkeliers en maakt zich daarom 'ernstige zorgen.' Maar pinautomaten weren uit winkels is een stap te ver en te vroeg volgens de secretaris winkelcriminaliteit. Van Steeg roept politie op meer aandacht voor de aanpak overvallen en plofkraken maar ook de banken hebben een verantwoordelijkheid volgens hem.

Geen cash
De Vereniging van Nederlandse Banken zegt kritischer te kijken naar de locaties gezien de laatste ontwikkelingen. Maar het liefst zien zij helemaal geen automaten meer. ,,Wij pleiten voor zo weinig mogelijk cash. Dat is het veiligst", reageert Jelle Wijkstra. Maar zolang er vraag is naar contant geld, blijven de banken een verplichting hebben om te voorzien in die behoefte.

Het kan wel met minder volgens de ING. Het zou een van de oplossingen kunnen zijn; nieuwe veiligheidsmaatregelen worden continu genomen. Maar wat kun je doen tegen dit geweld? ,,We zijn in een constante wedstrijd met de criminaliteit", reageert Jarco de Swart van ABN Amrobank. Die, net als de ING, SNS en de RegioBank, verzekert dat de veiligheid altijd grote aandacht heeft bij (het verlengen van) contracten met winkeliers. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen