Turkse hackers: wij leggen 1.500 Nederlandse sites plat

Een screenshot van de gehackte website van het Nieuwe Dijkhuis, het inspiratiecentrum voor Doetinchem een De Achterhoek.

Een screenshot van de gehackte website van het Nieuwe Dijkhuis, het inspiratiecentrum voor Doetinchem een De Achterhoek. © Screenshot

Vermeende Turkse hackers hebben aangekondigd dat ze minstens 1.500 Nederlandse websites gaan platleggen. Bij een honderdtal, waaronder in Limburg, Gelderland en Amsterdam, gebeurde dat al. Ze worden gehost door Versio, een van de grootste hostingpartijen van Nederland.

Caspar Naber

Een van de gehackte sites is die van Het Nieuwe Dijkhuis, een inspiratiecentrum voor Doetinchem en De Achterhoek. Op de website staat de tekst: hé Europa, jullie praten altijd over democratie, mensenrechten en vrijheden. Maar jullie angst voor een 'Groot Turkije' heeft jullie kolonialistische, racistische en fascistische Kruistocht-mentaliteit onthuld. Dat is jullie ware gezicht.'

'Ottomaanse strijders'De boodschap gaat vergezeld van Turkse muziek en is ondertekend met: 'Wij zijn Ottomanen, wij zijn Turkije, wij zijn Akincilar' en het logo van de gelijknamige Cyber strijders. Even googelen leert dat Akinci lichte cavalerie-eenheden van het Ottomaanse leger waren voorop liepen tijdens veldtochten.

De website van de Vrienden van het Oorlogsmuseum Overloon werd vanmorgen ook gehackt. Op de site verscheen in het Engels onder meer de boodschap: 'Jullie Nederlanders denken dat wij niks zullen doen maar jullie vergissen je. Wij zullen nooit vergeten wat jullie ons hebben aangedaan.' Erboven stond een afbeelding van de Turkse vlag. De hackers ondertekenden met Privatehackers.com

De leus verwijst naar onder meer het uitzetten van de Turkse minister van familiezaken uit Nederland. Na het ontdekken van de hack werd de website van het Oorlogsmuseum snel hersteld.

Autobedrijf KlimmenHetzelfde bericht met foto van de Turkse vlag verscheen afgelopen weekeinde al op de website van autobedrijf Schaepkens uit Klimmen. De site werd na het ontdekken van de hack uit de lucht gehaald. Garagehouder Roy Schaepkens verklaarde maandagmorgen na het ontdekken van de hack dat hij bij de politie aangifte zal doen van cybercriminaliteit. Hij nam een ict-specialist in de arm om uit te vissen wie de controle over de website overnam.

RumagPrivatehackers.com kraakte ook de site van het Amsterdamse lifestyle-merk Rumag, bekend van de ongecompliceerde zwart-wit slogans met puntjes tussen elk woord, op Facebook. Het bedrijf verzamelde in anderhalf jaar tijd ruim een miljoen volgers op verschillende social media.

Dezelfde hackers plaatsten hun bericht en afbeelding van de Turkse vlag op de site van de stichting Kritisch Commentaar Fiscale Wetgeving en Fiscaal Beleid in Amsterdam. Zij reikt om de twee jaar de Prof.dr.D.Brül-prijs uit aan de meest kritische volger 'in woord en geschrift' van de Nederlandse Belastingdienst, de Nederlandse Belastingrechter en de Nederlandse fiscale wetgever. De site van deze prijs is eveneens gehackt.

Lees ook: Turken hacken website Limburgs bedrijf

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee