Jeugdsoos Guttecoven voor rechter na dood Max

Print
Jeugdsoos Guttecoven voor rechter na dood Max

Afbeelding: Rob Oostwegel

De dood van de 15-jarige Max à Campo uit Born krijgt een strafrechtelijk vervolg. Het Openbaar Ministerie ziet aanknopingspunten voor het aanpakken van jeugdclub ’t Waeske.

Het OM gaat de Guttecovense Jeugdvereniging ’t ­Waeske strafrechtelijk vervolgen voor het dronken maken van een jongere onder de zestien jaar. "Maar ook dood door schuld kan nog aan de orde zijn”, aldus officier van justitie Anneke Rogier. 

Fataal ongeval
Reden voor de vervolging is het fatale ongeval van de vijftienjarige Max à Campo uit Born. De jongen werd in de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 oktober 2016, nadat hij ’t Waeske had bezocht, doodgereden op de snelweg A2. Volgens het OM valt de bestuurder van de auto niets te verwijten.

Alcohol
Politieonderzoek heeft uitgewezen dat barpersoneel van ’t Waeske alcoholhoudende drank heeft geschonken aan À Campo ‘terwijl die al in kennelijke staat van dronkenschap verkeerde’. Het OM wil daarom vervolgen op basis van wetsartikel 252: het dronken maken van een kind jonger dan zestien jaar, dan wel het verkopen of toedienen van bedwelmende drank aan iemand die in kennelijke staat verkeert.

Uniek
Dat een vereniging op basis van dit wetsartikel wordt aangepakt, omschrijft Rogier als uniek. "Ik heb dat niet eerder meegemaakt.” Vooralsnog wordt alleen de vereniging vervolgd. "Het eind proces-verbaal is nog niet binnen. Het kan zijn dat ook (bestuurs)leden zich moeten verantwoorden.” 

Glazenophalers
Advocaat Marc Penners verklaarde eerder namens de jeugdvereniging dat er in de soos geen alcohol is geschonken aan Max. "Niemand van het barpersoneel of het bestuur herinnert zich dat. Ook de glazenophalers en toezichthouders niet.” De ouders van Max zijn blij met de stap van het Openbaar Ministerie, zegt moeder Marie-José à Campo. "We krijgen hem er niet mee terug maar hebben nu wel het gevoel dat we serieus worden genomen. Er waren wel degelijk misstanden.”

Aanvankelijk wilde burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen de soos voor drie maanden sluiten. Hij zag daar na gesprekken met het bestuur van af. De regels in ’t Waeske zijn inmiddels verscherpt. 

Lees ook: Jongerensoos ligt na dood Max (15) onder vergrootglas

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje