PvdA'er Ploumen: 'Als het zo blijft, zal ik op zoek moeten naar een andere baan'

© ANP

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dreigt buiten de Tweede Kamer te vallen.

Ruben van Erp

De PvdA komt volgens de exitpoll uit op 9 zetels. De in Maastricht geboren en getogen Ploumen staat op plek 10.

Spijtig"Ik had me erg verheugd om volksvertegenwoordiger voor Limburg te zijn. Het is echt spijtig dat dat niet lijkt te lukken. Als het zo blijft, zal ik op zoek moeten naar een andere baan", zegt Ploumen tegen De Limburger.

KlapDe minister noemt de uitslag verder een flinke dreun voor haar PvdA: "Dit is een hele harde klap voor de PvdA. Het heeft erg pijn gedaan. Negen zetels in de exitpoll, dat doet heel erg zeer. We hebben het land uit de crisis gekregen maar worden daar niet voor beloond." Volgens Ploumen is het nu tijd voor bezinning. "Ik wil niet vooruit lopen op een nieuw kabinet en of de PvdA daar een rol in kan krijgen. We moeten eerst dit verwerken. Wel wil ik de vrijwilligers bedanken die voor ons de straat op zijn gegaan. We gaan ons nu bezinnen.”

Populisme"Maar gelukkig is er ook een beetje goed nieuws. Het is fijn dat er zo’n hoge opkomst was. En het populisme is afgestraft. De PVV heeft in vergelijking tot de polls toch minder resultaat geboekt. Maar ons past nu grote bescheidenheid.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee