Psycholoog onderzoekt oorzaak hoge aantal ongevallen op A73

Een aanrijding op de A73 bij Cuijk vorige maand.

Een aanrijding op de A73 bij Cuijk vorige maand.© SK Media

Rijkswaterstaat gaat gedragspsychologen inzetten om erachter te komen waarom er de laatste tijd zoveel ongelukken gebeuren op het Brabantse deel van de snelweg A73.

Dennis Greijn

De ingeschakelde psychologen moeten bestuderen hoe weggebruikers zich op dit stuk snelweg 'gedragen'. Dat gaan deze wetenschappers onder meer doen door zelf op dit traject te rijden en te observeren.

,,Zo hopen we erachter te komen hoe weggebruikers zich gedragen op bepaalde stukken van de snelweg, hoe ze dit stuk van de A73 'beleven’’, legt een woordvoerster van wegbeheerder Rijkswaterstaat uit. ,,Wordt die op bepaalde stukken juist te veel afgeleid door iets? Maar misschien is het er wel, dat kan ook zoals we elders wel eens ervaren hebben, te saai. Dat er dus juist meer afleiding nodig is.’’

BurgemeestersDe burgemeesters van Boxmeer en Cuijk riepen Rijkswaterstaat vorige week in een brandbrief nog op snel maatregelen te nemen tegen de vele ongelukken op de snelweg. Karel van Soest en Wim Hillenaar maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid.

Alleen al van 2011 tot en met 2015 zijn er op de 25 kilometer lange 'Brabantse' A73, blijkt uit de officiële cijfers, 492 ongelukken gebeurd. Ook in 2016 en begin dit jaar is er weer veel gebotst. De nieuwste ongevallenstatistieken komen dit voorjaar.

Geen snelle maatregelenMaar van snelle maatregelen om de vele ongelukken een halt toe te roepen, zal geen sprake zijn. ,,We gaan niet halsoverkop tot actie over, zonder dat hier een degelijke analyse aan ten grondslag ligt’’, licht de woordvoerster toe.

Vorige maand werd bekend dat er een diepgravend onderzoek komt naar hoe het kan dat er de laatste tijd toch zo veel ongelukken gebeuren tussen ruwweg Boxmeer en Cuijk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee