Gevangenis test oog als nieuw paspoort

De irisscanner bij de PI Sittard. Het is de tweede gevangenis in Nederland die testen met de scanner uitvoert.

De irisscanner bij de PI Sittard. Het is de tweede gevangenis in Nederland die testen met de scanner uitvoert. © Ermindo Armino

Bezoekers van de PI Sittard kunnen zich sinds kort op een nieuwe manier identificeren. De gevangenis test een irisscanner. Die moet controles vlotter laten verlopen.

Stefan Gilissen

De irisscan. Ooit pure sciencefiction maar inmiddels op veel plekken in gebruik. Het is een ideale veiligheidsmaatregel. Je laat je iris - die bij ieder mens uniek is - scannen en alleen bij de juiste persoon gaat de deur open.

TestDe gevangenis in Sittard test sinds twee weken een irisscanner om te bekijken of die gebruiksvriendelijk is en handig voor bezoekers. „We testen twee types in een periode van zes maanden”, zegt hoofd veiligheid Maurice Janssen. „In principe biedt zo’n scanner allerlei mogelijkheden. Personeel zou er bepaalde deuren tussen afdelingen mee kunnen openen. Je zou in dat geval niet meer met een centrale hoeven te werken die de deur openmaakt.”

De test moet vooral uitwijzen hoe bruikbaar de scan is. „Op het gebied van veiligheid zijn we continu bezig met techniek. Deze is zeker interessant en wordt op vliegveld Schiphol al gebruikt. Reizigers moeten in de Verenigde Staten een vinger- én irisscan laten maken.”

Niet verplichtBij de PI Sittard is gebruik van de irisscan niet verplicht. Bezoekers van ‘afgestraften’ (mensen die hun straf uitzitten) kunnen hun ogen laten inscannen. Meerdere mensen hebben daar gebruik van gemaakt, een deel van de bezoekers blijkt terughoudend te zijn.

Janssen: „Het idee is om de toegang soepeler te laten verlopen om de wachttijd te verkorten. Dat kan ervoor zorgen dat bezoeker en gedetineerden relaxter aan hun omgang beginnen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee