ME-oefening: Flinke rellen in centrum Roermond

© Gertie Driessen

Oude tijden herleefden donderdag in de Veldstraat in Roermond. Werd er in de voormalige uitgaansstraat in het verleden nogal eens geknokt, donderdagochtend was het goed raak in disco Le Club Roermond.

Gertie Driessen

Een twintigtal jongelui verbouwde binnen luidruchtig het interieur.  Tot een peloton ME’ers korte metten met de raddraaiers maakte.

Drie dagen
Onder toeziend oog van toegestroomd publiek dat het tafereel aanvankelijk met verbazing gadesloeg, maar al snel in de gaten kreeg dat het hier om een oefening ging. De ME-eenheid Limburg bivakkeerde de afgelopen dagen op de Schatberg in Sevenum om vandaaruit drie dagen lang op oefening te gaan. Dinsdag kwam het peloton in actie bij stadion de Koel in Venlo. Woensdag werd er ‘binnenshuis’ geoefend aan technieken en tactieken, zoals Mark Adriaans van de afdeling conflict- en crisisbeheersing het omschrijft. En donderdag werden de ME’ers geconfronteerd met rellen in Roermond.


Kort en klein
Volgens het scenario was er een demonstratie in de bisschopsstad, waarbij het op diverse plaatsen uit de hand liep. In de Veldstraat verschansten dronken demonstranten zich in een uitgaansgelegenheid waar ze de boel kort en klein sloegen en de brandweer verhinderden een brand te blussen. Korte tijd later raakten twee groepen demonstranten slaags met elkaar achter de Arloflat nabij het Designer Outlet en moest de ME tussen beide komen om de relschoppers uit elkaar te drijven.

Nietsvermoedend
De hele dag waren er verspreid over de stad opstootjes waarbij de ME in actie kwam. Af en toe tot verbijstering van het nietsvermoedende kooppubliek dat op de terrassen van het voorjaarzonnetje genoot. De hesjes van de figuranten maakten in elk geval duidelijk dat er iets bijzonders aan de hand was. Die figuranten – leerlingen van diverse opleidingen op gebied van veiligheid – leefden zich goed in in hun rol. Vooral bij de Arloflat ging het er behoorlijk levensecht aan toe.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee