Verkiezingen 2017: alle Limburgse feitjes op een rij

© ANP

Moest de Partij voor de Vrijheid landelijk de VVD als grote winnaar voor zich laten, in Limburg boekte de partij van Geert Wilders woensdag bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer een klinkende zege.

Serge Sekhuis

In 15 van de 33 gemeenten werd de PVV de grootste. Opgeteld is dat 19,5 procent van alle uitgebrachte stemmen. Qua percentage was de PVV-zege het grootst in Kerkrade: 28,9 procent. Gevolgd door Brunssum (26,4 procent), Landgraaf (26,3 procent) en Onderbanken (24,8 procent). Zes van de vijftien PVV-gemeenten liggen in de Oostelijke Mijnstreek. Maar ook steden als Maastricht, Sittard-Geleen en Venlo gingen naar Wilders. In die laatste gemeente, ‘zijn stad’, stootte Wilders weliswaar de VVD als grootste partij uit het zadel, maar kreeg hij minder stemmen dan in 2012. Een fractie slechts: 0,5 procent, maar toch. De grootste winst boekte de PVV in Maastricht: 3,8 procent meer stemmen dan in 2012.

RoermondDe opvallendste PVV-uitslag echter komt uit Roermond. In een tweestrijd met de VVD leek het er aanvankelijk op dat Wilders de liberalen met 16 (!) stemmen voor moest laten gaan. In de loop van gisteren echter maakte de gemeente bekend dat dit het resultaat was geweest van de voorlopige uitslag en dat uit de definitieve bleek dat de PVV en de VVD exact evenveel stemmen hadden gehaald: 6169. Een woordvoerder kon het verschil gisteren verder niet verklaren, maar er zou in elk geval geen hertelling aan t pas zijn gekomen.

PVV-bolwerk RucphenIn de landelijke top tien van hoge PVV-scores staan zes Limburgse gemeenten. De koploper qua PVV-aanhang ligt overigens in Brabant. In Rucphen stemde 38,9 procent van alle kiezers op Wilders.

De PVV lijkt vooral te hebben gewonnen omdat zij hun kiezers wél weten vast te houden, waar de PvdA die in groten getale is kwijtgeraakt. In Maastricht (- 22,4 procent), Kerkrade (- 21,4 procent) en Heerlen (- 20,4 procent) is dat verlies het duidelijkst zichtbaar. Provinciebreed raakte de PvdA woensdag 107.108 kiezers kwijt. 27480 kozen nog wel voor de partij van Lodewijk Asscher. De PvdA scoorde in Limburg het laagst in Leudal (2,8 procent) en Bergen (2,9 procent).

DenkDe nieuwe partij Denk scoorde het hoogst in Roermond, de woonplaats van mede-oprichter Selçuk Öztürk. De partij kreeg er 4,1 procent van de stemmen. Dat is meer dan de PvdA, waar Öztürk zich van afscheidde. In totaal haalde Denk in Limburg 7372 stemmen binnen, ofwel 1,1 procent.

In de landelijke top 10 van best scorende gemeenten voor 50 Plus staan zes Limburgse gemeenten: Stein voorop. Zes procent van alle kiezers daar stemde op de partij van Henk Krol. In Brunssum was dat 5,5 procent, in Beesel en Roerdalen 5,4 procent.

CDAHet CDA is de grootste geworden in vijf Limburgse gemeenten: Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Schinnen. In 2012 was geen enkele gemeente in handen van de christen-democraten. In 2010 was Horst aan de Maas het grootste Limburgse CDA-bolwerk, toen met 25,7 procent van de stemmen.

GroenLinks boekte het beste Limburgse resultaat in Maastricht (10,9 procent), gevolgd door Mook en Middelaar (10,7) en Gulpen-Wittem (8,6 procent).

Hiddema-effectHet Forum voor Democratie van Thierry Baudet scoort 2 procent in Limburg (13593 stemmen), 1556 van die stemmen haalden ze in Maastricht. Het Theo Hiddema-effect in zijn woonplaats valt dus, zo bezien, mee.

D66 boekte dankzij Rens Raemakers een groot succes in de gemeente Leudal. De partij kreeg er 16,6 procent van alle stemmen. In 2012 was dat nog 6,4 procent. In Mook en Middelaar kwam D66 op 16,2 procent uit. In Maastricht op 14,8 procent.

De Partij voor de Dieren deed het in Limburg het best in Mook en Middelaar (4,0 procent), gevolgd door Maastricht (3,8) en Vaals (3,7 procent).

SPDe SP ten slotte verloor de meeste stemmen in Mook en Middelaar 3,4 procent. In 2012 scoorde de partij van Roemer daar nog 14,5 procent). In Heerlen blijven ze, vooral dankzij het verlies van de PvdA, de tweede partij (19,8 procent), maar verliezen ze ook licht (1,2 procent).

Landelijk ging woensdag 80,4 procent van de kiezers naar de stembus. Een evenaring van het record van 2006. Limburg deed het met een opkomst van 78,2 procent – hoewel 7,5 procent meer dan bij de Kamerverkiezingen van 2012 – overigens relatief slecht. Alleen in Noord-Holland gingen minder mensen naar de stembus (77,8 procent). Binnen Limburg brachten nergens zo weinig mensen hun stem uit als in Heerlen (72,2 procent). In Kerkrade, dat in 2012 de laagste Limburgse opkomst scoorde, kwam nu 8,6 procent meer op (72,8 procent). Nergens in Limburg kwamen minder mensen stemmen dan in 2012. In Gulpen-Witten was de groei van de opkomst het geringst: 3,7 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee