Tussenopvang voor vluchtelingen in Limburg

Print
Tussenopvang voor vluchtelingen in Limburg

Afbeelding: Jeroen Kuit

Voor statushouders zou in elke regio van de provincie een doorstroomlocatie moeten komen. Daar kunnen statushouders wachten op een geschikte woning.

Statushouders die wachten op een woning zouden tijdelijk moeten worden ondergebracht in leegstaand zorgvastgoed, scholen of monumentale panden. Op die manier hoeven ze geen dag langer dan nodig in een asielzoekerscentrum (azc) te blijven en kunnen de Limburgse gemeenten sneller voldoen aan hun taak om vluchtelingen met een verblijfsvergunning op te vangen. De provincie heeft een plan daartoe in de maak.

Een woning
Voor 1 juli moeten in Limburg in totaal 1277 statushouders worden gehuisvest. Ongeveer de helft van hen - 682 mensen- heeft inmiddels een huis. Voor 595 statushouders moeten de 33 Limburgse gemeenten nog een woning vinden. Om te zorgen dat dat lukt, wil de provincie dat de gemeenten op regionaal niveau met elkaar gaan samenwerken, onder meer door het inrichten van zogeheten ‘doorstroomlocaties’.

Leegstaande panden
Volgens gedeputeerde Daan Prevoo zou elke regio (Noord-, Midden- en Zuid-Limburg) zo’n locatie moeten inrichten. Dan kan het gaan om leegstaande monumentale panden, schoolgebouwen, zorgvastgoed of kantoorpanden die relatief makkelijk zijn om te bouwen tot woningen. De kosten wil de provincie (deels) voor haar rekening nemen. Maar ook gemeenten en woningcorporaties zouden hieraan bij kunnen gaan dragen, aldus Prevoo.

Bed, bad en brood
Statushouders kunnen op de doorstroomlocaties wachten totdat er in een gemeente in de regio een geschikte woning vrijkomt. „We hebben genoeg leegstaande panden in de provincie. De voorwaarde is wel dat het fatsoenlijke woningen zijn en geen verkapt azc. Een bed, bad en brood zouden we voor onszelf ook niet accepteren.” In deze doorstroomlocaties zou het volgens Prevoo ook mogelijk moeten zijn om andere ‘urgenten’, zoals gescheiden mannen of vrouwen, tijdelijk te huisvesten.

Onder toezicht
Momenteel staan volgens Prevoo vijf gemeenten (Meerssen, Eijsden-Margraten, Voerendaal, Maasgouw en Echt-Susteren) onder toezicht van de provincie omdat deze aanzienlijk achter lopen met het huisvesten van statushouders.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen