Theo HIddema is 'kapot': Ik zit er doorheen

Een flamboyant heerschap en buitengewoon begenadigd spreker, altijd onberispelijk gekleed en gecoiffeerd. Met strafpleiter Theo Hiddema (in april wordt hij 73) krijgt de Tweede Kamer er een kleurrijk lid bij.

Annelies Hendrikx

Voor wie er enigszins aan twijfelde of hij het ècht zou gaan doen: Theo Hiddema heeft vrijdag zijn geloofsbrieven ondertekend. Ja dus, hij gaat het ècht doen. Zitting nemen in de Tweede Kamer voor het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

200 strafzakenHij gaat het Kamerlidmaatschap combineren met zijn bloeiende advocatenpraktijk met kantoren in Maastricht en Amsterdam, waar hij ook afwisselend woont. „Het wordt een uitdaging van jewelste. Ik zal mijn praktijk moeten afbouwen, 200 strafzaken per jaar kan ik niet volhouden, maar ik wil mijn toga absoluut niet missen.”

Op de vraag hoe het met hem gaat, zegt Hiddema dat hij ‘kapot’ is. “Ik zit er doorheen. Heb een diike maand geleden de campagne geopend met een speech in het Van Gogh-museum en sindsdien ben ik elke avond de deur uit geweest. In de buitendienst zat ik. Heb elke avond in bomvolle zaaltjes opgetreden, in Ter Apel, Emmen, Maastricht.”

GroepsmensHij is als strafpleiter gewend om solitair te werken, nu maakt hij deel uit van een groep, een partij. „Ik dacht dat ik geen groepsmens was, maar ik heb iets nieuws ontdekt: ik kàn het wel. Ik heb honderden mensen gesproken met een massaal vertrouwen, dat je voorwaarts duwt. Echt bewogen mensen, geen rechts, rancuneus volk. Ik ben altijd enggeestig gericht geweest op die verdachte voor het hekje, ik blonk niet uit in groepswerk. Het is een kunst die ik nooit heb ontwikkeld, maar ik zag nu dat ik toch enige groepsemotie teweeg kan brengen. Daar heb ik wel een boost van gekregen. Ik wil me nu inzetten voor het landsbelang, vanuit een groep die op me rekent.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee