'Rel Eurlings slecht voor positie in IOC'

Camiel Eurlings met zijn ex-vriendin waar het om gaat.

Camiel Eurlings met zijn ex-vriendin waar het om gaat. © ANP

De mishandelingsaffaire rond IOC-lid Camiel Eurlings verzwakt de positie van Nederland binnen het Internationaal Olympisch Comité. Dat zegt oud-tophockeyer en columnist Jacques Brinkman zaterdag in De Telegraaf.

ANP

"Bestuurders moeten van onbesproken gedrag zijn, met volledige transparantie. Er moet nu een heldere verklaring komen. Stop met de doofpot. Eurlings en NOC*NSF-baas André Bolhuis zouden nu bij IOC-baas Thomas Bach op audiëntie moeten gaan en open kaart spelen", zegt Brinkman.

SchikkingDonderdag werd bekend dat Eurlings een schikking heeft getroffen met justitie in de langlopende zaak over mishandeling van zijn ex-vriendin. Hij heeft nu een strafblad. Volgens Brinkman staat dat op gespannen voet met de ethische codes van het IOC. Ook zegt hij dat de affaire slecht is voor de kansen van de Olympische Zomerspelen van 2028 in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten niet meer geïnteresseerd te zijn in de organisatie van die Spelen.

Lees ook: Camiel Eurlings schikt met OM in zaak mishandeling vriendin

SmaadDe mishandeling vond plaats in juli 2015 in Valkenburg. De ex-vriendin deed pas bijna een half jaar later aangifte. Op zijn beurt deed Eurlings aangifte wegens smaad en een poging tot afpersing, maar daarvoor is geen bewijs gevonden, meldde het Openbaar Ministerie september vorig jaar.

ReddenNederland had ooit vier zetels in het IOC. Daar is er inmiddels nog maar één van over. Om te redden wat er te redden valt, adviseert Brinkman dat Nederland zich 'nederig moet opstellen'.Betrokken instanties reageren tegen de krant terughoudend op de zaak. IOC-woordvoerder Mark Adams: "Het OM heeft verklaard niet tot vervolging over te gaan. Daarom einde commentaar." Ook het ministerie van VWS wil niet verder op de zaak ingaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee