‘Aleksei, mijn eerste president’

© Bas Quaedvlieg

Wie is de man die Roda JC gouden bergen belooft? Een koele, berekenende zakenman of een zondagskind dat het geluk afdwingt? Op zoek naar de roots van Aleksei Korotaev (30) in Zwitserland. Over de plankenkoorts van een torenduiker en sprankelende ogen die iedereen konden inpakken. "Hij is niet zoals die nieuwe rijke Russen, integendeel.”

Hans Goossen en Roel Wiche

Wat gaat er gebeuren? Plotseling blinkt er een mes in de witte, licht chaotisch ingerichte semibungalow hoog in de heuvels boven Lausanne, de mondaine universiteitsstad aan het Meer van Genève. Regen en hagel geselen het keukenraam. De heer des huizes grijnst en loopt naar de ijskast. Ruslan Maliev pakt twee grote flessen bier van een dubieus Tsjechisch merk en wipt met zijn mes de kroonkurken de lucht in. Tjakka. Vervolgens klapt hij ongevraagd zijn laptop open. Op een filmpje verschijnt een lange, gespierde knaap in een rode zwembroek. Hij staat, schijnbaar een tikje nerveus, op een tien meter hoge springplank. Met een stijlvolle pirouette duikt hij naar beneden.

GeheimenWie is Aleksei Korotaev? Wat drijft hem? Waarom stopt hij miljoenen in een club, Roda JC, waarvan hij tot voor kort nooit had gehoord? Zijn geheimen geeft hij niet graag prijs, zoveel is duidelijk geworden sinds hij twee maanden geleden plots gekroond werd tot tsaar van Kerkrade. Sporen op het internet heeft hij nauwelijks achtergelaten. Telefoonnummers van familieleden die eerst nog wel opduiken, lijken later gewist. Pogingen om hem tot een openhartig interview te verleiden stuiten op zijn persoonlijke perschef, een Parijse balletliefhebber met de toewijding van een lakei aan het hof van zonnekoning Lodewijk de Veertiende. Zijn naam verzin je niet: Antoine Casanova.

Lees hier alle publicaties over Aleksei Korotaev!

IrritatieHet vermoeden rijst dat eerdere telefoontjes van Nederlandse media irritatie hebben gewekt bij Korotaev en zijn bonte entourage. De succesrijke zakenman, die in Moskou werd geboren maar in Zwitserland zijn jeugd doorbracht, schermt zijn persoonlijk leven zoveel als mogelijk af. Zelfs bij Roda JC zegt bijna niemand iets te weten over de nieuwe mede-eigenaar. Hardnekkige geruchten gaan dat hij uit een zeer welgestelde familie komt. Dat zou mede verklaren waarom hij al op zo’n jonge leeftijd beschikt over een fortuin van vele miljoenen. Na een scheiding is zijn vader teruggekeerd naar Rusland. Zijn moeder woont nog steeds in Genève. Aleksei is dol op haar en zij is dol op Aleksei. Nadat Korotaev begin februari voor het eerst een wedstrijd van Roda had bezocht, tegen Ajax, maakte hij op de terugweg naar zijn huidige domicilie in Dubai met zijn privéjet een tussenlanding in Genève om bij zijn moeder te kunnen overnachten. Dat doet hij zo vaak mogelijk.

In Le-Mont-sur-Lausanne verdwijnen de nodige nevelen rond de man die Roda JC gouden bergen heeft beloofd, ja, zelfs de Champions League. Ruslan en Catherine Maliev – die ondanks hun scheiding drinkebroeders blijven – laten nog wat koel Tsjechisch bier aanrukken. Ze praten, in tegenstelling tot anderen, openhartig over Aleksei Korotaev, die ze jarenlang onder hun hoede hadden bij Lausanne Natation. Ze schilderen een beeld dat weinig lijkt op dat van een nietsontziende zakenman.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee