‘Het leven is af en toe gewoon kut’

© Peter Schols

Peter Winnen (59) zal vanmiddag met gemengde gevoelens naar Milaan-Sanremo kijken. Zijn liefde voor de koers is onverwoestbaar. „Maar er is vaak geen zak meer aan.” Na de dood van zijn vrouw Yvonne in 2013 vond hij ook in het dagelijkse leven nog weinig vertier. „Rouw is onberekenbaar. Gelukkig ben ik nu optimistischer dan ooit.”

Patrick Delait en Robin van der Kloor

Winnens vrouw Yvonne overleed in 2013. „Een rouwproces is onberekenbaar, je hebt geen grip op bepaalde emoties en verdriet. Je kunt je dood werken om afleiding te hebben, maar de slinger komt dubbel zo hard terug.Ik denk dat ik het ergste heb gehad. Vorige zomer was de zwaarste periode. Je bent niet vooruit te branden, de pijn verschuilt zich in heel je lichaam. Het enige wat hielp, was op de fiets gaan zitten en gewoon fietsen."

AlcoholAf en toe hielp voor Winnen ook de alcohol. "Maar als je geen maat kunt houden, moet je er niet aan beginnen. Op een fles staat niet ‘tweemaal daags een pilletje’ zoals op een medicijndoosje. Nee, ik wist niet altijd maat te houden. Dat heb ik nog steeds op een feest. Na een paar consumpties voel je je goed en optimistisch. Dat zijn de momenten dat je moet zeggen: stop. Dat kan dan niet meer en dan loopt het verkeerd af. Het lijkt alsof ik altijd zit te zuipen, maar ik kan ook heel goed zonder. Ik drink nog liever helemaal niet, dan dat ik maat moet houden.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu